Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: EÚ do procesu rokovaní o brexite išla jednotná

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Lajčák priznal, že rokovania určite nebudú jednoduché, ale očakáva, že zreteľný proces, ktorý prinesie hmatateľné výsledky.

Brusel/Luxemburg 19. júna (TASR) - Európska únia išla do dnešného prvého kola rokovaní so Spojeným kráľovstvom o brexite dobre pripravená a jednotná. Uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Lajčák na adresu rokovaní, ktoré prebiehali v Bruseli medzi hlavným vyjednávačom Európskej komisie pre brexit Michelom Barnierom a britským ministrom pre brexit Davidom Davisom, uviedol, že európska dvadsaťsedmička bola na tieto rokovania dobre pripravená, keď sa členské štáty Únie v zhode a harmónii dohodli na hlavných princípoch pre rokovania o rozvode s Britániou. Tými princípmi sú podľa jeho slov jednota, fázovanie rokovaní, rovnováha záväzkov a povinností a práv.

"Naše prioritné oblasti sú postavenie našich občanov a finančné záväzky, ktoré Británia na seba prevzala pri tvorbe súčasného finančného rámca," opísal situáciu Lajčák. Spresnil, že Únia vie, do čoho ide a na tieto rokovania je už najvyšší čas, lebo neistota nikomu neprospieva. "Je načase zistiť, aké sú očakávania britskej strany. Londýn to dodnes nezverejnil," upozornil.

Lajčák priznal, že rokovania určite nebudú jednoduché, ale očakáva, že zreteľný proces, ktorý prinesie hmatateľné výsledky.

"Strácame významného člena EÚ, ale získavame významného partnera EÚ. To znamená žiadne nejaké negatívne emócie alebo snahy o pomstu by nemali mať miesto," vysvetlil.

Šéf slovenskej diplomacie súhlasí s názorom, že v EÚ vládnu isté obavy spojené s tým, či situácia na britskej domácej politickej scéne a nadchádzajúci letný dovolenkový program nespomalia proces rokovaní o brexite. Zároveň však odkázal, že netreba analyzovať britskú politiku a zbytočne špekulovať o možných scenároch. Upozornil, že Únia sa riadi harmonogramom ktorý vypracoval jej vyjednávač Barnier a podľa ktorého už v októbri by mali byť známe prvé konkrétne výsledky rokovaní o brexite.

"Nie je to nereálne,"
odkázal Lajčák. A v závere pripomenul, že ešte vždy je tu možnosť, ak sa obe rokovacie strany na tom dohodnú, na predĺžení dvojročného rámca vyjednávaní o podobe odchodu Británie z EÚ.