Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Gymnich by mal potvrdiť úlohu EÚ ako globálneho hráča

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Michal Svítok

Gymnich je tradičné neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ, ktorý sa v Bratislave uskutoční 2. a 3. septembra.

Bratislava 1. septembra (TASR) – Gymnich by mal potvrdiť úlohu EÚ ako globálneho hráča. Pre TASR to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Gymnich je tradičné neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ, ktorý sa v Bratislave uskutoční 2. a 3. septembra. Hostiteľom bude minister rezortu diplomacie a rokovania ministrov bude viesť vysoká predstaviteľka únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Na stretnutie sú pozvaní i partneri z kandidátskych krajín EÚ – Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko a Turecko.

Témami diskusie budú aktuálne otázky globálnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. "Samozrejme, že našich občanov, aj našich lídrov najviac zaujíma téma brexitu a súvislosti okolo toho. My však máme svoju zodpovednosť aj voči vonkajšiemu svetu a práve preto Gymnich je neformálnou diskusiou, ktorá nám dáva väčší časový priestor. Mal by nás posunúť vo viacerých témach," uviedol Lajčák.

"Jedna z prominentných tém bude Turecko, budeme hovoriť o Turecku bez tureckého partnera, aj s tureckým partnerom. Tam naozaj potrebujeme tie vzťahy vrátiť do normálu. Ďalšia dôležitá téma bude Minský proces a vlastne vôbec náš ďalší postup vo vzťahu k Ukrajine, Rusku, k sankciám," pokračoval minister.

Za tretiu dôležitú tému označil bezpečnosť - terorizmus a migráciu ako jeden komplex. Poslednou témou, ktorá bude na neformálnom stretnutí rezonovať, bude globálna stratégia EÚ.

"Plus Gymnich vyšle pozitívny signál našim partnerom tým, že na časti rokovania sa budú zúčastňovať kandidátske krajiny a hneď po jeho skončení bude obed s východnými partnermi," dodal šéf rezortu diplomacie.

Na obed sú pozvaní zástupcovia z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Spoločne s európskymi partnermi budú diskutovať o budúcnosti projektu Východného partnerstva, predstavách o ďalšom rozvoji vzťahov medzi EÚ a danými krajinami, ale aj o pohľade partnerov a EÚ na ďalší vývoj jeho multilaterálnej platformy