Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: Lepšia alternatíva pre Slovensko ako byť v EÚ, neexistuje

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas oficiálneho predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v Bratislave v pondelok 22. februára 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Minster zahrančných vecí SR M. Lajčák (nominant Smeru-SD) v reakcii na kritiku únie od Milana Krajniaka (Sme rodina) pripomenul, že o vstupe do únie rozhodli v referende.

Bratislava 24. mája (TASR) - Lepšia alternatíva pre Slovensko ako byť členom Európskej únie, neexistuje. Vyhlásil to dnes pred poslancami Národnej rady SR minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v reakcii na kritiku únie od Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten dnes ostro kritizoval údajné vzdávanie sa suverenity Slovenska v prospech Bruselu, v ktorom chce podľa jeho slov Slovensko pokračovať aj počas svojho predsedníctva v Rade EÚ.

Lajčák súhlasí s názorom opozičného poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA), že z únie sa nedá vystúpiť. "V Európe každá krajina je v nejakom vzťahu k EÚ, a ak by sme chceli odísť, museli by sme to naše malé Slovensko zbaliť a odniesť ho niekam do Mongolska. Najlepšia alternatíva pre nás je členstvo v EÚ a prehlbovanie únie. A to, aby Slovensko zostalo v jadre EÚ," zdôraznil Lajčák.

Krajniakovi tiež odkázal, že Slováci sa nešmykli do žiadnej bruselskej jamy. Pripomenul, že o vstupe do únie rozhodli v referende, ktoré bolo z doterajších jediné platné. Vstup do únie Slovensku podľa Lajčáka pomohol. "Odkedy sme v EÚ, dramaticky sa zvýšila životná úroveň občanov. Keď sme vstupovali do únie, mali sme 47 percent priemeru a dnes máme 75 percent priemeru. Žiadna krajina v Európe nerástla za posledných 12 rokov tak rýchlo ako SR," poukázal.

Pozitívne je tiež podľa neho to, že na Slovensko prichádzajú investori a vytvárajú sa pracovné miesta. Krajniakovi tiež pripomenul, že 90 percent nášho hrubého domáceho produktu tvorí export. "A 90 percent nášho exportu ide do EÚ. Pýtam sa, čo je alternatíva? Chodiť drôtovať hrnce alebo predávať krpce? Lepšia alternatíva ako byť v únii, neexistuje," povedal Lajčák.

Minister zahraničných vecí priznáva, že EÚ nie je ideálna. "Ale nikto nič lepšie nevymyslel," poznamenal. Podľa Lajčáka netreba hovoriť o vystúpení z únie, ale skôr o tom, ako ju urobiť lepšou. Poukázal aj na blížiace sa slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Požiadal poslancov, aby sa podieľali na predsedníctve tak, aby bolo úspešné. "Naše predsedníctvo bude buď úspechom, alebo hanbou Slovenska, nie vlády či politickej strany, ale Slovenska," uzavrel Lajčák.