Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Model ekonomickej diplomacie sa jednoznačne osvedčil

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Šéf diplomaceie Miroslav Lajčák sa tak vyjadril v rámci Slovenského exportného fóra, teda pracovnej porady slovenských ekonomických diplomatov.

Bratislava 21. júna (TASR) - Ekonomická diplomacia sa Slovensku osvedčila. Uviedol to dnes v Bratislave na brífingu šéf Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Miroslav Lajčák v rámci Slovenského exportného fóra, teda pracovnej porady slovenských ekonomických diplomatov.

"Tento model sa jednoznačne osvedčil. Dôležité je aj to, že odkedy sú ekonomickí diplomati v kompetencii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, tak odpadla dvojkoľajnosť, ktorá predtým bola, že na jednom malom zastupiteľskom úrade jeden rezort riadil časť diplomatov a druhý rezort iných diplomatov. Nerobilo to dobrotu," priblížil šéf slovenskej diplomacie.

Dnes jestvuje podľa jeho informácií jednotné riadenie ekonomickej diplomacie. "Snažíme sa, aby systém bol aj merateľný, teda aby za každým zostala stopa, aby sme videli, čo daný človek urobil, aký je jeho prínos pre teritórium a podľa možnosti, aby sa dal prínos aj zrátať. Dbáme na to, aby sme mali maximálnu interakciu s podnikateľským sektorom," dodal Lajčák.