Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Naším cieľom je dostať deti I. Boórovej na Slovensko

Protest pred britskou ambasádou v Bratislave 18. septembra 2012, kde účastníci vyjadrili podporu pre Ivanu Bóorovú. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister zahraničných vecí podľa jeho slov je spoločne s novým vedením Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v nepretržitom kontakte s dotknutou rodinou.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Cieľom slovenského rezortu diplomacie je dostať odobraté deti Ivany Boórovej na Slovensko, do starostlivosti ich starej mamy Eleonóry Študencovej.

V písomnom stanovisku pre médiá to dnes uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Ten zároveň podotkol, že jeho rezort, ako aj on osobne, venujú maximálnu možnú pozornosť tomuto prípadu už od prvej chvíle.

"Naším cieľom je dostať dotknuté deti späť domov, na Slovensko, do starostlivosti ich starej mamy, pani Študencovej - a tejto ambícii sú prispôsobené všetky kroky zúčastnených aktérov. Svoju úlohu vidím v rokovaniach na náležitých fórach - a to sa, ubezpečujem vás, aktívne deje. Z nezávislých zdrojov pritom vieme, že takáto zaangažovanosť najvyšších miest prináša svoj efekt," uviedol minister.

Pripomenul v tomto kontexte, že je spoločne s novým vedením Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v nepretržitom kontakte s dotknutou rodinou. Minister na túto tému tiež hovoril osobne so starou mamou detí, britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom aj tamojším ministrom pre Európu Davidom Lidingtonom. "Celý rad aktivít sa odohráva v praktickej rovine, bez mediálnej pozornosti - tak, ako je to podľa mňa správne, potrebné a účinné," podotkol šéf slovenskej diplomacie.

Minister sa rozhodol touto formou reagovať na vyhlásenia iniciatívy Vráťte deti domov. Tá sa aktívne zasadzuje, aby slovenské štátne orgány prijali všetky potrebné opatrenia pre návrat odobratých detí z Veľkej Británie. Takúto požiadavku budú dnes aktivisti presadzovať aj na demonštrácii pred britskou ambasádou v Bratislave. Minister v tejto súvislosti podotkol, že hoci podnety a pripomienky iniciatívy oceňuje, jeho osobná účasť na tejto akcií by nebola vhodná. "Verím, že prípad pani Boórovej je na najlepšej ceste, a ja by som veľmi nerád zmenil pozitívny kurz nesprávnymi krokmi. Zároveň preto verím, že prijmete toto vysvetlenie s porozumením a dôverou v kroky našej diplomacie," uzavrel Lajčák.