Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Návrh týkajúci sa migrantov je východiskom pre diskusiu

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Nesúhlas so zavedením kvót na zasadnutí vlád SR a ČR včera vo Valticiach deklarovali premiéri Robert Fico a Bohuslav Sobotka.

Bratislava 13. mája (TASR) - Akčný plán pre zvládanie problémov spojených s migráciou, ktorý dnes predstavila Európska komisia (EK), považuje šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák za východisko pre politickú diskusiu.

"Vnímam to ako podklad pre debatu na ministerskej a vyššej úrovni, pričom jednotlivé štáty budú počas nej prezentovať svoje postoje," uviedol pre TASR.

Nechcel sa v tejto chvíli púšťať do úvah o tom, či konkrétne opatrenia v návrhu musia byť na to, aby začali byť platné, odobrené kompletnou európskou dvadsaťosmičkou. "Slovensko je ale presvedčené, že takýto typ rozhodnutia musí podliehať schváleniu všetkých členských štátov EÚ," dodal.

Upozornil, že oficiálne dokumenty Európskej únie hovoria v súvislosti s kvótami pre presídľovanie migrantov o dobrovoľných záväzkoch. "A to je pozícia, ktorú zastáva SR," konštatoval.

Plán komisie predvída napríklad povinné rozdelenie kvót prisťahovalcov medzi členské štáty Európskej únie. Do konca mája EK navrhne celoeurópsky systém presídľovania s ponukou 20.000 miest rozmiestnených vo všetkých členských štátoch pre vysídlené osoby, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu v Európe. Návrh trvalého systému EÚ na relokáciu v núdzových situáciách hromadných prílevov bude vypracovaný do konca roka 2015.

Povinné rozdelenie kvót prisťahovalcov odmieta niekoľko členských štátov únie. Veľká Británia vyhlásila, že sa na takomto pláne nezúčastní.

Proti je tiež Slovensko, Česko a Maďarsko. Maďarský premiér Viktor Orbán označil myšlienku prerozdelenia utečencov za šialenú a nespravodlivú.

Nesúhlas so zavedením kvót na zasadnutí vlád SR a ČR v utorok (12.5.) vo Valticiach deklarovali premiéri Robert Fico a Bohuslav Sobotka. Obaja pripomenuli závery aprílovej mimoriadnej Európskej rady, na ktorej sa lídri členských krajín zhodli na princípe dobrovoľnosti pri premiestňovaní utečencov.

Fico súčasne kritizoval tých slovenských europoslancov, aj tých zo svojej strany, ktorí podporili rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá okrem iného vyzýva Európsku komisiu na stanovenie záväzných kvót pre distribúciu žiadateľov o azyl medzi všetkými členskými štátmi. Premiér ich označil za úplne odtrhnutých od reálneho života, pričom vôbec nesledujú agendu Európskej rady. Za Smer-SD za túto rezolúciu hlasovali všetci štyria europoslanci - Monika Flašíková Beňová, Vladimír Maňka, Monika Smolková a Boris Zala.