Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

M. Lajčák nerozmýšľa o poste generálneho tajomníka Rady Európy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Marko Erd

Mám dnes nejaké meno a spomína sa možno vo všelijakých súvislostiach. Ja mám svoju zodpovednosť tu, čaká nás predsedníctvo v OBSE, to ma dosť zamestnáva, uviedol Lajčák.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) nerozmýšľa o tom, či by sa mohol stať novým generálnym tajomníkom Rady Európy. Zatiaľ nezmenil ani názor na prezidentskú kandidatúru. Povedal to novinárom po rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.

"Mám dnes nejaké meno a spomína sa možno vo všelijakých súvislostiach. Ja mám svoju zodpovednosť tu, čaká nás predsedníctvo v OBSE, to ma dosť zamestnáva," uviedol Lajčák.




Otázky o jeho možnom šéfovaní Rade Európy označil za hypotetické. Kuloárne informácie o Lajčákovi a Rade Európy napísal na sociálnej sieti prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa stretol so súčasným šéfom Rady Európy Thorbjörnom Jaglandom. Jeho mandát sa končí na budúci rok.


V súvislosti s prezidentskou kandidatúrou Lajčák uviedol, že ak by mal kandidovať, musel by byť o tom on sám presvedčený. "A zatiaľ nie som. Nemôžem sa zlomiť do niečoho, čo necítim," povedal šéf rezortu diplomacie s tým, že jeho pozícia je jasná. Lajčák dlhodoho hovorí, že kandidovať nemieni. Prezidentské voľby budú na jar budúceho roku.