Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Nominácia Tillersona potvrdzuje líniu zahraničnej politiky

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pri príhovore počas prijatia predstaviteľov a zamestnancov rezortov, ktorí sa podieľali na realizácii prvého predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ u premiéra SR Roberta Fica v Bratislave 18. januára 2017. Foto: TASR Jakub Kotian

Na margo nového pravdepodobného šéfa diplomacie USA to dnes uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).


Bratislava 25. januára (TASR) – Podpora senátneho výboru pre zahraničné vzťahy pre Rexa Tillersona, ktorý je nominantom prezidenta USA Donalda Trumpa na post ministra zahraničných vecí, je logickým potvrdením trendu, ktorý je cítiť zo strany nastupujúcej americkej administratívy. Na margo nového pravdepodobného šéfa diplomacie USA to dnes uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Po dnešnom zasadnutí vlády Lajčák novinárom vysvetlil, že nová americká administratíva je orientovaná viac pragmaticky a menej ideologicky a bude sa sústreďovať viac na americké záujmy. „Toto je zrejme línia, ktorú budú presadzovať aj v zahraničnej politike,“ uviedol minister.

Nový trend podľa Lajčáka potvrdzujú i prvé rozhodnutia prezidenta Trumpa. „Je dôležité, aby sme si v Európskej únii vyvodili z toho závery a boli schopní postaviť sa na obranu našich hodnôt a záujmov,“ uviedol s tým, že európske záujmy nemusia byť vždy v súlade so záujmami USA. Doterajšie kroky Trumpa sú predpokladom, že dodrží slovo aj ohľadom ďalších predvolebných prísľubov, mieni Lajčák.

V niektorých otázkach sa USA a EÚ ocitnú na iných brehoch. Pokiaľ ide o voľný obchod, pokiaľ ide o využívanie alternatívnych zdrojov energie a možno aj v niektorých ďalších otázkach,“ predpokladá šéf slovenskej diplomacie.

Nominant nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na post ministra zahraničných vecí Rex Tillerson získal v noci na utorok (24.1.) podporu senátneho výboru pre zahraničné vzťahy. S najväčšou pravdepodobnosťou mu tak dôveru vysloví aj celý Republikánskou stranou ovládaný Senát. Členovia výboru pre zahraničné vzťahy Tillersonovu nomináciu odobrili najtesnejšou väčšinou 11 hlasov k desiatim, pričom ho podporili všetci senátori za Republikánsku stranu.

Všetci demokratickí senátori boli naopak proti s odôvodnením, že Tillerson, ktorý bol dlhoročným riaditeľom ropnej a plynárenskej spoločnosti ExxonMobil, bude aj naďalej hľadieť na svet očami šéfa veľkej korporácie, a nie šéfa americkej diplomacie. Tillerson však pred hlasovaním čelil kritike možných konfliktov záujmov aj zo strany viacerých popredných republikánov vzhľadom na blízke vzťahy s ruskými činiteľmi.