Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: M. Lajčák odmietol obvinenia z predraženia predsedníctva

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR

Rovnako ako premiér aj Lajčák považuje túto kauzu za útok na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Obvinenia z predraženia kultúrnych podujatí v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ sú absurdné, ide o útok na úspech, ktorý Slovensko v tejto súvislosti zaznamenalo. V reakcii na slová bývalej zamestnankyne ministerstva zahraničných vecí Zuzany Hlávkovej to dnes uviedol šéf tohto rezortu Miroslav Lajčák.




Na tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády označil kauzu za najabsurdnejšiu situáciu v jeho živote. „Pokiaľ by niekto dokázal, že som porušil zákon alebo morálne alebo etické princípy zlučiteľné s touto funkciou, tak samozrejme nie som k tejto stoličke prilepený a odídem z nej,“ uviedol. Zároveň apeloval, aby sa nevynášali súdy bez dôkazov. „Ak veríme, že Slovensko je právny štát, tak predsa nemôžeme vynášať rozsudky takým spôsobom,“ zdôraznil.



Ministerstvo urobilo v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ celkom 64 verejných obstarávaní za celkom osem miliónov eur, informoval minister. „Aby neboli pochybnosti, požiadal som Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie aj Protimonopolný úrad, aby preverili všetky verejné obstarávania, ktoré v súvislosti s predsedníctvom sme vykonali,“ oznámil.

Útok na slovenské predsedníctvo



Rovnako ako premiér aj Lajčák považuje kauzu za útok na slovenské predsedníctvo. „Už aj preto, že sa zjavil koncom novembra, keď predsedníctvo je jednoznačný úspech a takto ho vo svete vnímajú,“ vysvetlil s tým, že nerozumie, prečo sa s podozreniami, ktoré vznikli už v marci, čakalo tak dlho. Nevie však, kto by za týmto útokom mal byť, podľa jeho slov sa nezaoberá konšpiračnými teóriami.



Šéf rezortu diplomacie odmietol, že by bol niekedy pod politickým tlakom, alebo by na niekoho politický tlak vyvíjal. Označil to za absurdnú predstavu. „Ak existuje zamestnanec môjho rezortu, na ktorého bol vyvíjaný politický nátlak, nech sa prihlási,“ vyzval.

Zuzana Hlávková skončila pracovný pomer na ministerstve 29. februára, Lajčák ju prijal 11. marca. Zvýraznil, že okrem listu pre neho nepodala žiaden podnet, ktorým by sa bolo možné zaoberať. Neodpovedal na otázku, či je pravdivý opis ich rozhovoru, ktorý verejne prezentovala a či na ňom odzneli jeho vety, že srdce musí isť ruka v ruke s rozumom a v IT sektore sú kartely, ktorým sa treba prispôsobiť. „Ja by som to stretnutie opísal inak. Nechcem povedať, že klame. Ale keby som ho mal opísať ja, opíšem ho inak,“ reagoval na tvrdenia mladej ženy.

V kontexte listu sa so mnou podelila o nejaké pochybnosti, ja som ju ubezpečil, že som nikdy nikomu príkaz obchádzať alebo porušovať zákony nedal, ani nedám, že mne v prvom rade záleží na transparentnosti a čistote všetkého, čo robíme,“ opísal. Prisľúbil jej, že jej pochybnosti nechá preveriť. „Dostalo sa mi od mojich kompetentných spolupracovníkov ubezpečenia, že všetky procesy prebiehajú prísne v súlade so zákonom.

Koncert ku logu bol v súlade so zákonom



Lajčák zdôraznil, že kritizovaný koncert k predstaveniu loga slovenského predsedníctva bol v súlade so zákonom. Akcia stála celkom 200.000 eur, minister odmietol jej predraženie. „Po viacerých debatách sme prijali rozhodnutie, že ak by sme to logo odbavili tlačovou konferenciou, tak si to nikto nevšimne,“ zdôvodnil jej konanie. „Všetci, ktorí na tom podujatí boli, vysoko hodnotili jeho kvalitu, dostal som niekoľko ďakovných listov aj od veľvyslancov,“ doplnil.

Podľa ministra na koncerte vystúpilo celkom 26 umelcov a celková cena ich honorárov bola 32.000 eur. Jednotlivé honoráre uvádzať nechce, aby na umelcov nebol usporiadaný „lynč“. Účasť zamestnancov na tomto koncerte bola plánovaná od začiatku, povedal ďalej. Koncert sa uskutočnil v čase vrcholiacej kampane pred parlamentnými voľbami.

Minister vysvetlil, že ho nebolo možné posunúť na neskôr kvôli faktu, že už odišli do tlače materiály k predsedníctvu aj s jeho logom. Lajčák nevie, kto je za Agentúrou Evka, ktorá koncert pre ministerstvo zorganizovala. Zdôraznil však, že pri štyroch kultúrnych podujatiach ministerstvo spolupracovalo so štyrmi rôznymi agentúrami a pri ich výbere šlo nad rámec zákona.

Lajčák odmietol slová Hlávkovej o tom, že uviedol, že poradkyňu Zuzanu Ťapákovú poslal na ministerstvo premiér Robert Fico. Jej angažovanie vysvetlil tým, že ministerstvo nie je silné v komunikácii smerom k slovenskej verejnosti a slovenské predsedníctvo je podujatie vyžadujúce si silnú komunikáciu v tomto smere. Hľadal preto niekoho, kto si vie s touto úlohu poradiť, pričom oslovil Ťapákovú. S jej dovolením zverejnil výšku platu, ktorý na ministerstve dostáva ako jeho poradkyňa, pričom ide o sumu 1400 eur v čistom.