Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Prezidentskú kandidatúru neriešim, ponuka nie je na stole

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí SR a predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Šéf rezortu diplomacie zaregistroval, že sa v médiách objavili úvahy o jeho kandidatúre a uviedol, že v každom prípade si váži názor každého človeka, ktorý si ho vie v takej funkcii predstaviť.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Minister zahraničných vecí SR a aktuálne aj predseda Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) nateraz nerieši otázku svojej prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2019. Lajčák to uviedol v stredu po zasadnutí vlády v reakcii na slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý povedal, že Smer-SD by mohol Lajčáka podporiť za prezidentského kandidáta.

„Tá ponuka nie je na stole, neriešim to a je vôbec predčasné o niečom takom hovoriť, ale v každom prípade si vážim názor každého človeka, ktorý si ma vie v takej funkcii predstaviť, lebo je to, samozrejme, najvyššia ústavná funkcia,“ reagoval šéf slovenskej diplomacie. S premiérom podľa jeho slov túto otázku nepreberal.

Lajčák zaregistroval, že sa v médiách objavili úvahy o jeho kandidatúre. „Vážim si to, samozrejme, že sa moje meno v takýchto súvislostiach spomína, ale ako som povedal, ja riešim, to čo mám tu a teraz na stole, mám dve veľmi dôležité funkcie, takže, neriešim takúto otázku,“ zopakoval.


Možnosť podpory najsilnejšej vládnej strany pre Lajčáka spomenul Fico v rozhovore pre týždenník Plus 7 dní, na ktorý upozornil Denník N. „Sú ľudia v Smere-SD alebo spojení so Smerom-SD, ktorí na verejnosti nie sú vnímaní až tak stranícky... Osobne vnímam napríklad Mira Lajčáka ako veľmi silného človeka, ktorý by mal právo uchádzať sa o takúto pozíciu," povedal Fico pre týždenník.

Premiér tiež uviedol, že "si nie je istý, či má byť Smer-SD štvrtýkrát vo vláde, lebo by to stranu mohlo zničiť". "Diskutujeme o tom, či máme za každú cenu bojovať o pozíciu v novej vláde, pretože účasť Smeru-SD vo štvrtej vláde po sebe by mohla mať pre stranu devastujúce účinky," priznal Fico s tým, či možno nezaujať pozíciu silnej opozície, ktorá sa znovu nadýchne a ponúkne nové kádre.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po zasadnutí vlády uviedol, že o podpore Smeru-SD pre Lajčáka počuje prvýkrát. „To, čo dosiahol Miro Lajčák za posledné roky, ho do určitej miery aj tak trošku predurčuje k tomu, aby sa ako skúsený diplomat a úspešný diplomat a jeden z najúspešnejších slovenských diplomatov, teoreticky, ak by mal záujem, o túto funkciu uchádzal. Bol by to z jeho strany určite dobrý nápad,“ uviedol Kaliňák.