Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Pri jednoduchšom vydávaní víz, príde do SR viac Rusov

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rokovania s ruskými partnermi hodnotil ako vecné a pragmatické.

Bratislava/Moskva 12. decembra (TASR) - Od zjednodušenia vízovej procedúry pre ruských občanov očakáva minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák väčší záujem o Slovensko, nielen za účelom turistiky, ale aj vytvárania ďalších podnikateľských kontaktov.

Lajčák počas svojej dvojdňovej návštevy Ruskej federácie (RF) informoval o rozhodnutí ministerstiev zahraničných vecí a vnútra o uľahčení podmienok získavania slovenských víz pre občanov RF. Pri ich vydávaní sa však budú prísne dodržiavať pravidlá schengenského vízového kódexu. "Politické rozhodnutie bolo prijaté, takže to, čo nás teraz čaká, je ho vykonať," priblížil pre TASR s tým, že táto zjednodušená procedúra by mala začať fungovať ešte v priebehu tohto mesiaca.

Do Moskvy cestoval Lajčák na pozvanie svojho ruského partnera Sergeja Lavrova, pričom išlo o prvú návštevu člena súčasnej vlády Roberta Fica. Hlavným cieľom bolo podľa šéfa slovenskej diplomacie zadefinovať ambície v rozvoji vzájomných vzťahov, ako aj inventúra v agende bilaterálnych dohôd či ekonomických projektov. Nevyhli sa ani kľúčovým medzinárodným politickým otázkam, ako sú vzťahy medzi Izraelom a Palestínou, vývoj v Sýrii, iránsky jadrový program, budúcnosť Afganistanu, perspektívy krajín západného Balkánu a Východného partnerstva.

Ako Lajčák dodal, agenda v obchodno-ekonomickej oblasti sa nezačína s RF v bode nula, pričom je dôležité posunúť sa ďalej v rozpracovaných projektoch. Ide napríklad o dokončenie Cyklotrónového centra, ktorého vybudovanie sa rieši od roku 1996. "Tento stav nie je pre Slovensko dobrý, lebo čas beží a veci sa nehýbu dopredu," podčiarkol.

Rovnako hovorili o otázke predĺženia širokorozchodnej trate cez územie SR. Kľúčovými pre prijatie definitívneho rozhodnutia budú ekonomické ukazovatele výhodnosti tohto projektu. "Treba sa na to pozrieť z racionálneho a pragmatického expertného hľadiska," dodal.

Ďalšie projekty napríklad v oblasti energetiky či plynového priemyslu by sa mali zadefinovať počas zasadnutia Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a RF. Tá je naplánovaná na začiatok budúceho roka a jej predsedom za slovenskú stranu je Lajčák.

Rokovania s ruskými partnermi hodnotil ako vecné a pragmatické. V minulosti boli podľa neho vzťahy viac deklaratívne než substantívne. "Veľa sa rozprávalo, ešte viac sa to doma komentovalo a robili sa ďalekosiahle závery. My sme absolútne spoľahlivý a presvedčivý člen EÚ aj NATO, ktorý rešpektuje všetky pravidlá a záväzky, ktoré z toho vyplývajú. Ale je tu priestor, ktorý chceme využiť tak, ako sa ho snaží využiť každý jeden člen týchto zoskupení, pričom to musí byť výhodné pre Slovensko," podčiarkol Lajčák.

Minister sa z Moskvy nevracia s tzv. pozývacím listom z roku 1968. Ten mal poslúžiť ako zámienka na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. O ňom v máji minulého roka hovorila vtedajšia premiérka Iveta Radičová s ruským premiérom Vladimirom Putinom. "Vyslovil ochotu, pokiaľ takéto dokumenty existujú, dať ich k dispozícii. Porozumel mojej argumentácii," avizovala.

Lajčák vnímal toto vyjadrenie ako výstrel do prázdna. Označil to za ďalšiu z akcií, keď sa zahraničná politika robila pre vnútropolitický efekt. "Tomu, čo zaznelo z úst pani bývalej premiérky, nepredchádzal a ani nenasledoval žiadny proces na slovenskej strane. Tak sa zahraničná politika nerobí. Moja zahraničná politika je taká, že vysvetľuje princípy a záujmy, ale efektívne, a nie efektne," poznamenal.