Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Problémom je inklúzia rómskej komunity do spoločnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Po rokovaní vlády to dnes uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na margo správy, ktorú vydala Amnesty International.

Bratislava 22. februára (TASR) - Rómska otázka je komplexný problém, ktorému sa Slovensko venuje desaťročia, no napriek tomu ju nedokázalo uspokojivo vyriešiť. "Nemám pocit, že je problém diskriminácia, problémom je skôr inklúzia rómskej komunity do života spoločnosti." Po rokovaní vlády to dnes uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na margo správy, ktorú vydala Amnesty International (AI).

Organizácia v nej Slovensko kritizovala najmä za pokračujúcu diskrimináciu Rómov a protiimigračné vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Faktom je, že s tým výsledkom nemôžeme byť spokojní, ale nie som si vedomý toho, že by sme naozaj mohli hovoriť zodpovedne o diskriminácii. Máme koniec-koncov splnomocnenca, ktorý sa týmto témam venuje. Dôležité je, aby sa to nepolitizovalo, aby sme robili všetko preto, aby sa naozaj ich životné podmienky zlepšili a stali sa súčasťou ekonomického života tejto krajiny," dodal minister Lajčák.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si myslí, že Amnesty International vo svojej správe "trošku hyperbolizuje". Poukazuje, že napríklad k segregácii rómskych detí nedochádza systémovo a na legálnom základe. "Je to situácia, keď sa rodičia rozhodujú, kam dajú deti, a potom tie školy niekedy vyzerajú takýmto spôsobom," skonštatoval. Verí však, že zlepšeniu situácie pomôžu akčné plány Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 na roky 2016-2018, ktoré dnes schválila vláda.

Podľa správy organizácie SR urobila len malý pokrok v oblasti zabezpečenia práva rómskych detí na vzdelanie. Napriek určitému zlepšeniu legislatívneho rámca majú rómski žiaci stále príliš vysoké zastúpenie v špeciálnych školách, triedach pre deti s mentálnym postihnutím alebo v etnicky segregovaných školách a triedach. Neexistujú pritom dôkazy o tom, že by vláda SR v tomto smere prijímala nejaké efektívne opatrenia na riešenie tejto situácie, píše sa v správe.

Amnesty International tiež vyjadruje znepokojenie nad tým, že na Slovensku naďalej absentuje efektívne vyšetrovanie prípadov neprimeraného použitia sily voči Rómom, alebo sa riešenie týchto káuz veľmi preťahuje. V tejto súvislosti AI poukazuje na potrebu zavedenia plne nezávislého a transparentného mechanizmu na kontrolu práce polície.

Správa zaznamenáva aj to, že Slovensko, ktoré ako predsednícka krajina Rady EÚ presadzovalo myšlienku udržateľnej migrácie, odmieta povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov z iných členských krajín EÚ. Namiesto toho vyjadrilo ochotu prijať na dobrovoľnej báze 100 utečencov z Grécka a Talianska.

V časti venovanej diskriminácii Amnesty International okrem iného spomína aj slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý podľa organizácie "verejne spája moslimov a utečencov s terorizmom a používa protiimigračnú rétoriku".