Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Situácia na Ukrajine je živnou pôdou pre populistov

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf slovenskej diplomacie je na dvojdňovej pracovnej návšteve v Kyjeve.

Kyjev/Bratislava 1. februára (TASR) – Situácia, v ktorej sa dnes Ukrajina nachádza, je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka živnou pôdou pre populistov. "Je omnoho ľahšie vládu kritizovať, než ju podporiť a v takej atmosfére je zložité prijímať ťažké reformné zákony," uviedol po stretnutí s premiérom Arsenijom Jaceňukom a predsedom parlamentu Volodymyrom Hrojsmanom.

Obom počas rokovaní zdôraznil nevyhnutnosť jednoty koalície s tým, aby nebojovali medzi sebou a nezískavali lacné body na úkor druhých. "Prešli dva roky od Majdanu a ľudia sa majú právo pýtať, v čom sa ich život zlepšil a či sa vôbec zlepšil, pričom oni musia ľuďom dokazovať, že pracujú pre dobro krajiny," zdôraznil Lajčák.

Veľkú pozornosť v rozhovore venovali tiež minskému mierovému procesu a nevyhnutnosti jeho naplnenia. Podľa ministra ide o veľmi citlivú otázku, keďže je potrebné prijať zložité zákony. "Je cítiť, že jedni čakajú na druhých," dodal Lajčák s tým, že ukrajinská aj ruská strana majú iné predstavy o poradí krokov vyplývajúcich z minských dohôd.

S premiérom Jaceňukom hovoril tiež o energetike. "Projekt Nord Stream 2 vníma Ukrajina veľmi citlivo a je voči nemu veľmi negatívne vymedzená, pretože jej škodí politicky aj ekonomicky," konštatoval.

Podľa ministra Lajčáka Slovensko sleduje Ukrajinu každodenne napriek tomu, že verejná mienka už dnes má iné témy. "Je pre nás dôležité, aby Ukrajina nezmizla z programu rokovania európskych fór," uzavrel.

Lajčák je na dvojdňovej pracovnej návšteve v Kyjeve, kde okrem iného odovzdal humanitárnu pomoc za 42.400 eur charitatívnej organizácii Ukrajina – Slovensko SOS a dvom zdravotníckym organizáciám v Užhorode.

Šéf slovenskej diplomacie odovzdal v Kyjeve humanitárnu pomoc v hodnote vyše 42.000 eur

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák odovzdal dnes v Kyjeve humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 42.400 eur. "Snažíme sa pomáhať konkrétnym ľuďom, ktorí trpia, pretože situácia na Ukrajine je zložitá. Nesmieme pri veľkej politike zabúdať na obyčajných ľudí a už vôbec nie na deti, ktoré v dôsledku konfliktu prišli o svojich rodičov," konštatoval.

Symbolický šek vo výške 25.000 eur si prevzala predsedníčka charitatívnej organizácie Ukrajina – Slovensko SOS Hana Švačka. Táto neziskovka využije peniaze pre dva detské domovy, a to pre Mesto milosrdenstva sv. Mikuláša v Ivano-Frankivsku a pre domov v Severodonecku, ktorý tam bol v dôsledku vojenského konfliktu presťahovaný z Luhanska. "Prostriedky minieme aj na výstavbu detského ihriska, nábytok a hygienické potreby, keďže deti v Severodonecku bývajú v budove, ktorá nebola prispôsobená na ich pobyt," priblížila Švačka.

Pomoc slovenského ministerstva zahraničných vecí (MZV) išla tiež dvom zdravotníckym zariadeniam v Užhorode.

Za krajskú infekčnú nemocnicu si šek v hodnote 8700 eur prevzal jej riaditeľ Mychajil Poľak. Nemocnica poskytuje špecializovanú lekársku starostlivosť najmä infekčne chorým obyvateľom Zakarpatskej oblasti. V poslednom čase tiež utečencom z východnej Ukrajiny a migrantom z juhovýchodnej Ázie. Peniaze sú určené na nákup zariadenia na detekciu infekčného ochorenia – tzv. Elisa analyzátora.

Ďalších 8700 eur venovalo MZV Pôrodníckej klinike v Užhorode, ktorú pri odovzdávaní šeku zastupoval jej riaditeľ Oleg Onopko. Financie poslúžia na nákup zariadenia na podporu pri rizikových tehotenstvách a pre nedonosené deti. Klinika slúži pre celú Zakarpatskú oblasť.

Od roku 2014 smerovala zo Slovenska na Ukrajinu pomoc v objeme takmer tri milióny eur. V rámci liečebnej rehabilitácie poskytla SR odbornú lekársku starostlivosť a zdravotnícky materiál už viac ako 140 ľuďom.