Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Slovensko pomôže Grécku s riešením migračnej krízy

Miroslav Lajčák Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minulý mesiac Slovensko poslalo do Grécka 14 ton humanitárnej pomoci za vyše 150.000 eur.

Bratislava 9. februára (TASR) - Slovensko je pripravené pomôcť Grécku pri zvládaní migračnej krízy. „Grécko je náš blízky partner a spojenec v rámci EÚ a NATO, vnímame výzvy, ktorým čelí a sme pripravení našim priateľom pomáhať zvládnuť tieto výzvy spoločnými silami," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. V Bratislave sa dnes stretol s alternujúcim ministrom zahraničných vecí pre európske záležitosti Helénskej republiky Nikosom Xydakisom.

Slovensko je podľa Lajčáka pripravené prispieť materiálne, technicky, personálne i finančne. Minulý mesiac Slovensko poslalo do Grécka 14 ton humanitárnej pomoci za vyše 150.000 eur. Lajčák na stretnutí navrhol ďalšiu pomoc v podobe finančného príspevku na postavenie alebo prevádzku niektorého z registračných centier pre migrantov.

Šéf slovenskej diplomacie upozornil, že migračná kríza predstavuje problém pre celú Európsku úniu. Preto je podľa neho dôležité urýchlene nájsť celoeurópske riešenie na zastavenie pokračujúcich migračných prúdov i na vyriešenie príčin migrácie. Poukázal na to, že v prvom rade treba znovuobnoviť kontrolu na vonkajších hraniciach EÚ a čo najskôr spustiť činnosť tzv. hotspotov na registráciu migrantov.

TASR informácie poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie.