Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: SR sa postavila výzvam angažovane, zodpovedne a strategicky

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priblížil, že čo sa týka stratégie, zahraničná politika SR stojí na troch pilieroch.

Bratislava 13. februára (TASR) – Slovensko sa výzvam v rámci zahraničnej politiky postavilo angažovane, zodpovedne a strategicky. Zhodnotil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na štvrtkovej Konferencii Zahraničná a Európska Politika 2016 - 2020 v Bratislave.

"K výzvam sme sa postavili angažovane. Spomeniem štyri príklady. Predsedníctvo v Európskej únii, predsedníctvo vo Valnom zhromaždení OSN, predsedníctvo OECD a predsedníctvo v OBSE," povedal Lajčák. Poukázal tiež na to, že Slovensko bolo zodpovedné. "Nemáme nepriateľov. So žiadnou krajinou sveta nemáme zásadnejšie otvorené otázky a tam, kde sa vyskytnú, ich vieme vyriešiť dialógom," ozrejmil.

Priblížil, že čo sa týka stratégie, zahraničná politika SR stojí na troch pilieroch. "Európskom, severoatlantickom a multilaterálnom. Vďaka nim je dnes Slovensko pri všetkých rozhodnutiach, ktoré sa týkajú našej budúcnosti. Vďaka nim je Slovensko najvplyvnejšie, najprosperujúcejšie a najbezpečnejšie v celej svojej doterajšej histórii," dodal. Lajčák spomenul, že čoraz viac spoločností je vnútorne ostro rozdelených. Voľby sú podľa neho čoraz nepredvídateľnejšie a častejšie končia s nejasným výsledkom.

Tiež zhodnotil, že za posledné štyri roky Slovensko prešlo v dynamickom a turbulentnom slede udalostí na globálnej aj domácej scéne. "Ocitli sme sa na prahu procesov, ktoré môžeme označiť za postupnú transformáciu svetového poriadku, v ktorom sa obnovuje súperenie veľmocí a doterajšie pravidlá sú čoraz častejšie ignorované alebo priamo porušované," zhrnul.