Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Teraz je na ťahu Danko, od toho sa bude odvíjať ďalší vývoj

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf rezortu diplomacie zopakoval, že aktuálna vnútropolitická kríza môže skomplikovať pozíciu Slovenska pri závažných procesoch, ktoré sa dejú v Európskej únii.


Bratislava 16. augusta (TASR) – V tejto situácii je na ťahu Slovenská národná strana. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to uviedol po rokovaní vlády, pred ktorým premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že požiada predsedu SNS Andreja Danka o meno nového ministra školstva.

„Nechcem hádať, samozrejme, všetci čakajú vyjadrenie predsedu SNS, od toho sa bude odvíjať ďalší vývoj,“ odpovedal Lajčák na otázku, či národniari budú po odvolaní ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) so zvyšnými dvoma koaličnými stranami spolupracovať.

„To sú vzťahy troch koaličných strán, a vy dobre viete, že nie som členom ani jednej z nich, čiže do tej vnútornej kuchyne nevidím, a preto aj nemyslím si, že by som to ja mal komunikovať,“ reagoval na najnovší vývoj koaličnej krízy.



Šéf rezortu diplomacie však zopakoval, že aktuálna vnútropolitická kríza môže skomplikovať pozíciu Slovenska pri závažných procesoch, ktoré sa dejú v Európskej únii. Krajina podľa neho potrebuje byť v tomto čase silná, jednotná a dobre pripravená.

„Samozrejme krajina, ktorá je vo vnútropolitickej kríze, v chaose a eventuálne ide do predčasných volieb, nespĺňa ani jednu z týchto podmienok. Z môjho pohľadu odborného by to bol veľmi neželaný vývoj, ale samozrejme demokracia má svoje pravidlá a zákonitosti, ktoré musíme rešpektovať,“ povedal Lajčák. „Zatiaľ sme ďaleko dôveryhodnejší, než si to my doma dokážeme predstaviť a priznať,“ doplnil.