Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Úvahy 10 ministrov o politickej integrácii nikoho nezaväzujú

Šéf ministerstva zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v pléne parlamentu zdôraznil, že z právneho hľadiska je váha spomínaného názoru ako výstup z nejakej konferencie.

Bratislava 22. júna (TASR) - Informácie o rokovaniach ministrov zahraničných vecí desiatich štátov EÚ o otázke zmeny únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických si nezaslúžia taký veľký záujem, aký sa im venuje.

"Je to jeden z názorov neformálnej skupiny ľudí, ktorá nemá žiadny mandát od inštitúcií EÚ, ani od členských krajín, aby predložili reálny podklad na diskusiu. Váha toho názoru je taká istá, ako keby s tým vyšla nejaká mimovládna organizácia," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

M. LAJČÁK: Úvahy 10 ministrov o politickej integrácii EÚ sú na úrovni mimovládky



Tu bude player


Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že nič nebolo predložené na rokovanie žiadneho európskeho fóra a ani sa s tým nepočíta. Pripomenul, že všetky zásadné rozhodnutia, týkajúce sa budúcnosti EÚ, sa prijímajú konsenzom. "Musí to schváliť každá členská krajina. Treba to brať ako jeden zo zaujímavých príspevkov do diskusie, ale takých je veľa. Tento názor nemá nič spoločné s tým, o čom ide Národná rada hlasovať (trvalý euroval, pozn. TASR)," povedal Lajčák.

Reagoval tak na otázky opozičných poslancov, ktorí si vypýtali jeho názor a poskytnutie informácie o tomto rokovaní. Predseda SaS Richard Sulík upozornil, že o "superštáte" hovorí aj minister zahraničných vecí Nemecka Guido Westerwelle, ktorý skupinu desiatich vedie. Lajčákov názor ho prekvapil.

"Práve sme sa dozvedeli, že názor ministra Westerwelleho je na tak úrovni mimovládky. Dúfam, že to mal byť len bonmot, ako výlet prezidenta do Japonska," reagoval Sulík.

Opoziční poslanci sú pobúrení, nepáči sa im, že Slovensko je z rokovaní vylúčené. "Tak dozvedeli sme sa, že musíme strčiť hlavu do slučky, nech nás to stojí čokoľvek, lebo musíme byť v nejakej elitnej skupine a pri prvej príležitosti, pri prvom náznaku príležitosti si nás nikto ani len nevšimne. Tak mi povedzte, ctení kolegovia zo Smeru, aký zmysel má takto horlivo sa vnucovať do priazne Nemcom, keď si nás ani na nejaké neformálne stretnutie nepozvú. Nie je lepšie hájiť slovenské záujmy?" reagoval Sulík.

Miroslav Lajčák
Foto: TASR/Štefan Puškáš
"Nie je to nič tajné, nie je to nič o nás bez nás," odpovedal mu Lajčák. Zdôraznil, že z právneho hľadiska je váha spomínaného názoru ako výstup z nejakej konferencie. "Nič dramatické sa nedeje. Nie sme z ničoho vylúčení. Je z nezáväzných rokovaní. Nikoho to k ničomu nezaväzuje," zdôraznil Lajčák. Sulík vzápätí požiadal o zvolanie poslaneckého grémia. "Zvolám ho hneď, ako to bude možné. Hneď po hlasovaní," povedal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Slovenský rezort zahraničných vecí už tento týždeň pripustil, že nie je výnimočné, aby sa ministri zahraničných vecí schádzali vo viacerých, aj menších a neformálnych formátoch a diskutovali napríklad aj o inštitucionálnych otázkach EÚ. Potvrdil tak informácie zverejnené v periodiku Die Presse, podľa ktorých ministri zahraničných vecí desiatich štátov EÚ už od jari diskutujú o otázke zmeny únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických.

Skupina ministrov mala o svojich zámeroch informovať aj predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa. Na tohtotýždňovom kolégiu komisárov, čo je pravidelné stretnutie členov komisie, však Barroso nehovoril o tom, že by mu bola predložená iniciatíva na zmenu politického systému EÚ podľa vzoru Spojených štátov.