Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák v Nórsku: Arktída má pre EÚ rastúci význam

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Počas programu v Tromso absolvoval minister M. Lajčák aj bilaterálne rokovania s nórskym partnerom Borgem Brendem a fínskym ministrom Timom Soimim.

Bratislava/Tromso 25. januára (TASR) - „Význam Arktického regiónu pre Európsku úniu stále rastie a EÚ môže zohrať dôležitú úlohu pri riešení hlavných problémov tohto regiónu.“ Na medzinárodnej konferencii „Arktické hranice“ v severonórskom meste Tromso, ktoré sa nachádza za polárnym kruhom, to vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Na podujatí sa zúčastnil na pozvanie svojho nórskeho kolegu ako predstaviteľ nastávajúcej predsedníckej krajiny EÚ.

„Klimatické zmeny nie sú nikde také viditeľné ako v Arktickej oblasti. Možno sa zdá, že udržateľný rozvoj je priorita len pre tento región, ale za zachovanie životného prostredia v tejto jedinečnej časti sveta sme zodpovední my všetci, je to globálna priorita,“ zdôraznil minister M. Lajčák vo vystúpení pred niekoľkými stovkami predstaviteľov politických, podnikateľských a akademických kruhov, ako aj domorodého obyvateľstva z krajín Arktickej rady. Arktická rada má osem členských a 12 pozorovateľských krajín*. O štatút pozorovateľa požiadala aj EÚ.

„Pôsobenie krajín v rámci Arktickej rady je veľmi inšpiratívne, lebo podčiarkuje význam regionálnej spolupráce spojenej so zodpovednosťou. Aj preto chce byť EÚ pozorovateľom v tejto organizácii,“ konštatoval minister M. Lajčák. Európska únia považuje Arktický región za oblasť strategického významu. Jej tri členské štáty sú zastúpené v Arktickej rade. EÚ je tiež hlavným spotrebiteľom zdrojov z Arktickej oblasti.

Minister M. Lajčák vo svojom vystúpení na medzinárodnej konferencii Arktické hranice venovanej otázkam priemyslu a ekosystému poukázal tiež na to, že medzi najväčšie výzvy pre Arktický región patrí nájdenie správnej rovnováhy medzi využitím nových ekonomických možností a ochranou životného prostredia. V tejto súvislosti priblížil ekonomickú transformáciu a napredovanie ekonomiky Slovenska, vrátane opatrení na boj proti klimatickým zmenám. Minister M. Lajčák tiež vysvetlil ekonomické a ekologické aspekty nášho nastávajúceho predsedníctva v Rade EÚ, tak ako boli rozpracované v rámci programu predsedníckeho Tria spolu s Holandskom a Maltou.

Počas programu v Tromso absolvoval minister M. Lajčák aj bilaterálne rokovania s nórskym partnerom Borgem Brendem a fínskym ministrom Timom Soimim. Témou oboch stretnutí boli predovšetkým otázky migrácie, situácia v Sýrii a boj proti Daiš-u/ISIL, ako aj vývoj na Ukrajine a v krajinách Východného partnerstva a západného Balkánu.

*Členovia Arktickej rady: Dánsko, Fínsko, Island, Kanada, Nórsko, Rusko, Švédsko a USA. Medzi stálymi členmi je aj 6 organizácií reprezentujúcich domorodé arktické obyvateľstvo.