Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lajčák: V otázke migrácie chýba dôveryhodná európska stratégia

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák reční na bezpečnostnej konferencii v Budapešti 25. februára 2016 Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí v budapešti vystúpil na bezpečnostnej konferencii venovanej aktuálnym bezpečnostným výzvam a úlohám, ktorým čelí Severoatlantická aliancia.

Budapešť 25. februára (TASR) - V otázke riešenia migračnej krízy chýba dôveryhodná európska stratégia. Povedal to dnes v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa v rámci jednodňovej pracovnej návštevy Maďarska stretol s ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarska Péterom Szijjártóom.

Postoje krajín Vyšehradskej štvorky a zvyšku Európy v otázke spôsobu riešenia migrácie sa podľa slov šéfa slovenskej diplomacie v poslednom čase priblížili. "Pretože my hovoríme dnes to, čo sme hovorili od začiatku, kým naši európski partneri dnes hovoria to, čo my sme hovorili od začiatku, ale čo je o 180 stupňov odlišné od toho, čo hovorili oni od začiatku," reagoval Lajčák na otázku TASR.



"Nečakáme, že nám niekto potľapká po pleci a povie, že dobre, že krajiny V4 si v tomto zachovali zdravý rozum, ale je dobré, že už v európskych dokumentoch sa konečne hovorí o tom, že treba riešiť príčiny a nie dôsledky," zdôraznil Lajčák, ktorý vidí problém v európskej rétorike, ktorá je podľa jeho slov naozaj alarmujúca.

"Hovorí sa, že je to najväčšia výzva, akej EÚ čelí a že musíme dať všetky sily dohromady. Ale keď si pozriete konkrétne kroky európskych inštitúcií, tam vôbec necítite tú urgentnosť," dodal.

"V situácii, keď jednotlivé členské krajiny vidia, že tú chýba kredibilná európska stratégia, a žiaľ chýba, tak sa im nemôžeme čudovať, nemôžme ich odsudzovať, že hľadajú riešenia vo vlastnej kompetencii buď ako individuálne krajiny, alebo ako skupiny krajín," poznamenal slovenský minister.

Ministri sa zhodli v tom, že kvóty sú nerozumným a nerealizovateľným riešením, ktoré porušuje aj právne normy únie. Lajčák konštatoval, že nie je možné kŕčovite trvať na kvótach, tie krízu nevyriešia. Tú by skôr podľa neho vyriešilo dôsledné dodržiavanie schengenských pravidiel.

Szijjártó zdôraznil, že krajiny V4 presadzujú rozumný postoj k riešeniu migračnej krízy a chcú ukončiť nerozumnú politiku, ktorej následkom sú nechránené hranice. "V4 robí vážne kroky v oblasti ochrany schengenských hraníc," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

Vzájomné slovensko-maďarské vzťahy označil šéf slovenskej diplomacie za "historicky najlepšie", pričom v nich neexistujú témy, ktoré by boli tabu.

Szijjártó pripomenul, že vlani vzájomná výmena tovaru zaznamenala medziročný rast sedem percent a jej objem prekročil osem miliárd eur. Ministri vyzdvihli z plánovaných spoločných projektov vybudovanie ďalších desiatich hraničných priechodov, výstavbu dvoch nových mostov a uviedli, že do roku 2018 by mali byť prepojené maďarské a slovenské diaľnice na západe i východe oboch krajín.

Lajčák dopoludnia vystúpil na bezpečnostnej konferencii venovanej aktuálnym bezpečnostným výzvam a úlohám, ktorým čelí Severoatlantická aliancia, ako aj príprave varšavského summitu NATO.