Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák vyjadril ľútosť nad rozhodnutím ukrajinského parlamentu

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Parlament schválil návrh na zmenu znenia zákona o voľbách, z ktorého vyplýva, že osoby, ktoré sú občanmi agresorského alebo okupačného štátu sa nesmú zúčastniť ako oficiálni pozorovatelia volieb.

Bratislava 8. februára (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie a úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v piatkovom telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom vyjadril poľutovanie nad rozhodnutím ukrajinského parlamentu. Ten v uplynulých dňoch prijal zákon znemožňujúci akreditáciu držiteľov ruských pasov ako pozorovateľov volebnej pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) na Ukrajine. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

"Nezávislosť, nestrannosť a profesionalita volebných pozorovaní ODIHR je rozhodujúca. Som presvedčený, že žiadosť ODIHR o akreditáciu všetkých jeho pozorovateľov je v najlepšom záujme OBSE, Ukrajiny a jej ľudu," vyhlásil Lajčák a vyzval najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, aby pokračovali v hľadaní všetkých možných riešení, ktoré by umožnili akreditáciu všetkých pozorovateľov ODIHR na tieto voľby. Zároveň zdôraznil "pevnú a trvalú podporu Ukrajine zo strany slovenského predsedníctva v OBSE".

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil návrh na zmenu znenia zákona o voľbách, z ktorého vyplýva, že osoby, ktoré sú občanmi "agresorského" alebo "okupačného" štátu sa nesmú zúčastniť ako oficiálni pozorovatelia volieb na Ukrajine. Ukrajinský parlament formálne vyhlásil Rusko za agresorský štát pred štyrmi rokmi. Aby príslušný zákon vstúpil do platnosti, musí ho ešte podpísať prezident.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne v piatok vyhlásilo, že Rusko z bezpečnostných dôvodov svojich pozorovateľov nevyšle.

Voľby prezidenta Ukrajiny sa uskutočnia 31. marca.