Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák vystúpi na 2. fóre iniciatívy Pás a cesta v Pekingu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Pavel Neubauer

Počas návštevy čaká ministra Lajčáka aj bilaterálne rokovanie s čínskym rezortným partnerom Wang Yi. Hovoriť budú o rozvoji bilaterálnych vzťahov.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) odcestuje v utorok do Pekingu. Na pozvanie štátneho radcu a ministra zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Yi vystúpi vo štvrtok (25.4.) na 2. fóre iniciatívy Pás a cesta (Belt and Road), ktoré sa uskutoční 25. - 27. apríla pod záštitou prezidenta ČĽR Si Ťin-pchinga. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Na fóre sa zúčastnia poprední predstavitelia z viac ako sto krajín a medzinárodných organizácií. "Cieľom účasti ministra Lajčáka na uvedenom podujatí je podpora ambície SR posilniť ekonomickú spoluprácu s ČĽR s využitím impulzov, ktoré ponúka iniciatíva Pás a cesta," uviedol tlačový odbor ministerstva zahraničia. Lajčák vystúpi k téme "Prepojiteľnosť politík".

Počas návštevy čaká ministra Lajčáka aj bilaterálne rokovanie s čínskym rezortným partnerom Wang Yi. Hovoriť budú o rozvoji bilaterálnych vzťahov. Zároveň posúdia najdôležitejšie multilaterálne otázky.

Lajčák ďalej slávnostne odhalí bustu Milana Rastislava Štefánika v areáli Zastupiteľského úradu SR v Pekingu pri príležitosti 100. výročia úmrtia významného slovenského štátnika. "Ide o kópiu diela čínskeho umelca Xikung Yuan, ktoré daroval pred desiatimi rokmi vtedajší čínsky prezident Hu Jintao počas jeho návštevy v Bratislave bývalému prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi," doplnil tlačový odbor.