Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Zahraničná politika nikdy nebola taká turbulentná ako je teraz

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na Hodnotiacej konferencii slovenskej zahraničnej politiky za rok 2017 v Bratislave 11. apríla 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Pripomenul tiež, že na jednej strane počet konfliktov vo svete klesá, na druhej strane však už siedmy rok sledujeme jeden z najhorších konfliktov v Sýrii.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Zahraničná politika nebola nikdy taká turbulentná, ako je teraz, a preto je potrebné hovoriť o veciach otvorene i kriticky. Uviedol to v stredu minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2017 v Bratislave.

Zdôraznil, že konferencia nesie názov hodnotiaca nielen preto, aby sme sa obzerali dozadu, ale aby sa Slovensko vedelo pripraviť do budúcnosti. "Hodnotíme hlavne preto, aby sme sa dokázali pripraviť na náročné obdobie. Viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme hovoriť realisticky, otvorene aj kriticky, keďže zahraničná politika nebola nikdy taká turbulentná," povedal Lajčák. "Svet nikdy nebol taký plný paradoxov ako dnes," doplnil.



Pripomenul tiež, že na jednej strane počet konfliktov vo svete klesá, na druhej strane však už siedmy rok sledujeme jeden z najhorších konfliktov v Sýrii. "Obliehanie Aleppa alebo východnej Ghúty trvá dlhšie než obliehanie Leningradu či Sarajeva," uviedol.

Upozornil tiež, že svet je v súčasnosti najbohatší v histórii, ale stále "mnoho ľudí žije pod hranicou chudoby". Taktiež uviedol, že svet sa teraz stretá aj s témami ako klimatické zmeny či kybernetické hrozby.

Konferenciu organizuje rezort diplomacie a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA). Na 18. ročníku konferencie sa na paneli s názvom 25 rokov zahraničnej politiky SR zúčastnia aj bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš, bývalí ministri zahraničných vecí SR Pavol Hamžík a Eduard Kukan. Na konferencii sa bude hovoriť aj o prioritách slovenskej zahraničnej a európskej politiky či nástrojoch a komunikácii slovenskej zahraničnej a európskej politiky.