Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

M.Lajčák zaslal sústrastný telegram britskému partnerovi B. Johnsonovi

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Veľvyslanectvo SR v Londýne aj rezort diplomacie situáciu po teroristickom útoku naďalej podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi.

Bratislava 4. júna (TASR) - V súvislosti s teroristickým útokom v Londýne, ku ktorému došlo v sobotu (3.6.) pred polnocou na londýnskom moste a následne v neďalekom Borough Market, zaslal dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sústrastný telegram svojmu britskému rezortnému kolegovi Borisovi Johnsonovi. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"S hlbokým zármutkom som prijal informáciu o teroristickom útoku v Londýne. Nič nemôže ospravedlniť hanebné a nezmyselné činy teroristov namierené proti nevinným ľuďom s cieľom šíriť strach a nenávisť. Dovoľte mi, aby som Vám a Vašim prostredníctvom ľudu Spojeného kráľovstva a rodinám obetí tohto útoku, vyjadril úprimnú sústrasť. Zároveň chcem opätovne potvrdiť naše odhodlanie stáť po boku Spojeného kráľovstva a spojencov v boji proti terorizmu," uvádza v telegrame Lajčák.

Útok neprežilo sedem ľudí a 48 utrpelo zranenia. Rezort neeviduje slovenských občanov, ktorí by mohli utrpieť zranenia alebo inú ujmu v súvislosti s útokom. Veľvyslanectvo SR v Londýne aj rezort diplomacie situáciu naďalej podrobne sledujú a sú v kontakte s príslušnými britskými úradmi.

MZVaEZ odporúča Slovákom, aby sa vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a okolia

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča Slovákom, aby sa v súvislosti s teroristickým útokom v Londýne vyhýbali lokalite Londýnskeho mosta a priľahlých oblastí Borough Market, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street a Canon Street. Informuje o tom na svojej internetovej stránke, pričom uviedlo, že ide o prvý stupeň varovania.

"V uvedených oblastiach je obmedzený pohyb a naďalej v nich prebieha policajné vyšetrovanie. Súčasne je odporúčané vyhýbať sa aj miestam s väčšou koncentráciou osôb. Je možné predpokladať zvýšenú kontrolu osôb a možnosť prehliadky osobných batožín," upozorňuje rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej odporúča Slovákom striktne dodržiavať bezpečnostné opatrenia, riadiť sa pokynmi bezpečnostných zložiek a zachovávať maximálnu opatrnosť a ostražitosť.

Tiež odporúča slovenským občanom využiť dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia na webstránke ministerstva.