Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: LUBYOVÁ: Rusko prijme 200 slovenských študentov

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Dano Veselský

Prví študenti by mali nastúpiť už v akademickom roku 2018/19, pričom ruská strana oznámi konkrétne počty pre jednotlivé odbory, na základe ktorých sa bude môcť na Slovensku uskutočniť nábor študentov.

Moskva/Bratislava 14. novembra (TASR) – Rusko prijme 200 slovenských študentov, ktorým bude plne hradiť štúdium a štipendium v odboroch zameraných najmä na jadrovú energetiku, fyziku, technológie a medicínu. Oznámila to v utorok v Moskve slovenská ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) po rokovaní s ruskou ministerkou vzdelávania a vedy Oľgou Vasilievovou.

Prví študenti by mali nastúpiť už v akademickom roku 2018/19, pričom ruská strana oznámi konkrétne počty pre jednotlivé odbory, na základe ktorých sa bude môcť na Slovensku uskutočniť nábor študentov.

"Tých dvesto študentov je nový program, ktorý sa odohráva v rámci deblokácie ruského dlhu. Okrem toho beží ešte stále výmena študentov medzi Slovenskom a Ruskou federáciou. Tá výmena je mierne asymetrická – trochu viac Slovákov chodí do Ruska než Rusov na Slovensko. Sú to rádovo desiatky až stovky študentov ročne, ale ten záujem je obojstranný," povedala Lubyová.



Zo stretnutia ďalej vyplynulo, že obe krajiny podpíšu novú dohodu o podpore bilingválneho štúdia ruštiny na slovenských gymnáziách a podpore výučby slovenčiny v Rusku. Ruština sa podľa dohody stane voliteľným predmetom na slovenských základných i stredných školách, pričom Rusko bude podporovať vysielanie väčšieho počtu jazykových lektorov na Slovensko. Opačným smerom zároveň pôjdu slovenskí lektori. Podľa Lubyovej na Slovensku v poslednom čase rastie záujem o štúdium ruského jazyka.

Slovenská ministerka ďalej informovala, že so svojou ruskou partnerkou rokovali o urýchlenom rozpracovaní medzivládnej dohody o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní. Táto dohoda by podľa Lubyovej mohla byť podpísaná už v budúcom roku.

"Hneď na budúci týždeň príde na Slovensko skupina špecialistov z ruského ministerstva vzdelávania a spolu s našimi kolegami rozpracujú technickú tabuľku, na základe ktorej sa potom bude môcť táto dohoda urýchlene podpísať," zdôraznila Lubyová.

S Vasilievovou sa dohodli aj na podpore spolufinancovania rusko-slovenských projektov v oblasti vedy a techniky. V rámci súčasného trojročného programu, ktorý končí v roku 2018, sa financujú tri projekty. Obe krajiny majú na budúci rok podpísať nové memorandum na obdobie 2019-21 aj s rozšíreným financovaním projektov. Tie by mali byť zamerané na jadrovú energetiku, pôdohospodárstvo, medicínu a inžiniersku a aplikovanú geológiu.