Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

VIDEO: Pri ochrane duševného vlastníctva má význam právna regulácia

Na snímke zľava výkonný riaditeľ Európskej únie pre duševné vlastníctvo António Campinos, minister kultúry SR Marek Maďarič a riaditeľ Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Richard Messinger na otvorení medzinárodnej odbornej konferencie Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa koná pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ 8. novembra 2016. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

Konferencia Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva sa koná v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave

Bratislava 8. novembra (TASR) - Využitie, sprostredkovanie i ochrana duševného vlastníctva má v súčasnosti dopad na každodenný život ľudí viac než kedykoľvek predtým. Vo svojom príhovore to v úvode odbornej konferencie pod názvom Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, ktorá sa koná v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Bratislave, uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič (Smer-SD).

Šéf slovenského rezortu kultúry poukázal na fakt, že duševné vlastníctvo zohráva čoraz významnejšiu úlohu nielen v oblasti kultúry, ale aj vedy a mnohých oblastí hospodárstva. "Všade tam, kde sa vytvárajú hodnoty duševnou prácou, intelektom, fantáziou, kde sa pracuje s kreativitou a invenciou," vysvetlil Maďarič. Zdôraznil v tejto súvislosti preto i význam právnej regulácie a ochrany autorských práv v prípade nápadov a myšlienok, ktoré vytvárajú duševné vlastníctvo. "Najmä v súčasnosti v digitálnom prostredí, ktoré zdynamizovalo produkciu a využívanie duševného vlastníctva i jeho stimulačnú schopnosť pre stále širšie spektrum odvetví," zdôraznil. Poukázal tiež na to, že cieľom slovenského predsedníctva v Rade EÚ v tejto oblasti je okrem iného i posunúť diskusiu o reforme autorského práva čo najďalej. "Verím, že k tomu prispeje aj toto podujatie a aj táto konferencia sa stane kolektívnym tvorcom užitočného duševného obsahu a tým pádom aj duševného vlastníctva," dodal minister kultúry.



Cieľom medzinárodnej konferencie Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva je dnes a v stredu (9. 11.) ponúknuť komplexný prehľad aktuálnych vývojových trendov v práve Európskej únie vo vzťahu k regulácii, ochrane a vymožiteľnosti práva duševného vlastníctva. Dôvodom jej konania je aj Európskou komisiou nedávno zverejnená najväčšia reforma autorského práva za posledné roky, ktorá bude predmetom debát.



V piatich paneloch sa zástupcovia európskych inštitúcií, národných patentových úradov, akademických inštitúcií i organizácií pôsobiacich v oblasti duševného vlastníctva budú venovať aktuálnym témam, ako je vymožiteľnosť práv duševného vlastníctva, reforma známkového práva, prenosnosť, prístupnosť a teritorialita v kontexte jednotného digitálneho trhu, európsky patentový systém a jeho budúcnosť a výnimky a obmedzenia v kontexte reformy autorského práva.

Campinos: Duševné vlastníctvo má význam pre ekonomický rozvoj Únie

Je dôležité, aby sa fakty o duševnom vlastníctve zasadili do celkového kontextu, čo pomôže reagovať na výzvy, pred ktorými Európska únia (EÚ) stojí. Na konferencii Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva, na ktorej v Bratislave odborníci dnes a v stredu (9. 11.) diskutujú o využiteľnosti, sprostredkovaní i ochrane duševného vlastníctva, to uviedol výkonný riaditeľ Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) António Campinos.

Campinos vyzdvihol význam duševného vlastníctva pre ekonomický rozvoj Únie. Dal do pozornosti podiel spoločností, využívajúcich inovácie a potenciál duševného vlastníctva v oblasti tvorby pracovných miest a celkového ekonomického rastu. "Podieľajú sa až 38 percentami na tvorbe nových pracovných miest, produkujú 42 percent HDP Únie. Činnosti prepojené s duševným vlastníctvom sa podieľajú až 90 percentami na celkovom zahraničnom obchode Únie," uviedol Campinos. Upozornil taktiež, že práve spoločnosti, ktoré využívajú potenciál duševného vlastníctva sú odolnejšie aj v časoch ekonomickej krízy.

Narastajúci význam, ktoré duševné vlastníctvo podľa Campinosa má, kladie zároveň zvýšené nároky na ochranu autorských práv, ale aj na celkové povedomie o tom, že myšlienky, nápady i výtvory iných nemožno len tak používať. Poukázal na to, že špeciálne je potrebné sa v tomto smere venovať v tejto oblasti mládeži. "Podľa našich zistení až polovica mladých ľudí vo veku od 15 do 25 rokov sa nebráni tomu, aby v digitálnom prostredí sťahovala a nelegálne využívala obsah autorských diel," upozornil šéf EUIPO.

Maďarič: Duševné vlastníctvo je komodita

Minister kultúry SR Marek Maďarič v tejto súvislosti upozornil na dôležitosť osvety. Podľa neho sa však nevzťahuje len na mladú generáciu, ale aj na ľudí, ktorí majú dostatok vedomostí o tejto oblasti. "Je dôležité naozaj presadiť vnímanie, že aj to duševné vlastníctvo je komodita, ktorú niekto vytvoril, a že nie je možné pod akýmsi pojmom slobody ho pirátskym spôsobom používať. Pretože to je obyčajné kradnutie," uviedol minister. Dôležité podľa neho je nájsť v každom prípade spôsob, ako dôsledne a efektívne chrániť autorstvo duševného vlastníctva, no zároveň nebrzdiť jeho využitie.

Maďarič pripomenul, že v oblasti autorského práva slovenské predsedníctvo v Rade EÚ nadviazalo na predchádzajúce holandské predsedníctvo, konkrétne v otázke portability, prenosu autorských obsahov cez hranice. "Chceme dosiahnuť, aby si človek, ktorý si zakúpi práva na pozeranie filmu na Slovensku, ho mohol pozrieť aj dovolenke v Chorvátsku," vysvetlil príkladom. Podľa jeho slov by toto legislatívne opatrenie mohlo byť na pôde Európskeho parlamentu schválené do konca nášho predsedníctva. "To by bol určite úspech," uviedol.

Cieľom medzinárodnej konferencie Formujeme budúcnosť duševného vlastníctva je ponúknuť komplexný prehľad aktuálnych vývojových trendov v práve Európskej únie vo vzťahu k regulácii, ochrane a vymožiteľnosti práva duševného vlastníctva. Dôvodom jej konania je aj Európskou komisiou (EK) nedávno zverejnená najväčšia reforma autorského práva za posledné roky, ktorá bude predmetom debát.

V piatich paneloch sa zástupcovia európskych inštitúcií, národných patentových úradov, akademických inštitúcií i organizácií pôsobiacich sa téme duševného vlastníctva venujú aktuálnym témam tejto problematiky, ako je vymožiteľnosť práv duševného vlastníctva, reforma známkového práva, prenosnosť, prístupnosť a teritorialita v kontexte jednotného digitálneho trhu, európsky patentový systém a jeho budúcnosť a výnimky a obmedzenia v kontexte reformy autorského práva.

Konferenciu organizuje Ministerstvo kultúry SR, Úrad priemyselného vlastníctva SR, Európska komisia (EK) a Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO). Nad konferenciou prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.