Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister Maďarič: Kvóty na slovenskú hudbu rádiám neuškodili

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR - Branislav Račko

Aj slovenská hudba je rôznorodá a nakoniec sa trošku znížil podiel tej zahraničnej v prospech slovenskej, aj keď stále hovoríme o 20 percentách, tvrdí minister.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Počúvanosť rádií sa neznížila, v niektorých prípadoch vzrástla. Súkromným rádiám tiež nepoklesli príjmy z reklamy, verejnosť opatrenie, naopak, prijala. Rok po zavedení kvót na slovenskú hudbu zhodnotil ich prínos minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

„Myslím si, že sa ukázalo, že to minimálne neuškodilo, že to skôr prospelo. Takže ja som spokojný,“ uviedol Maďarič. „Možno na škodu veci je, že súkromné rádiá nechcú cieľavedomejšie so slovenskou hudbou pracovať. Niektorí sa rozhodli dávať ju do nejakých ucelenejších blokov, ale to už je vlastne ich slobodná vôľa,“ poznamenal s tým, že keby sa vysielatelia „trošku potrápili, tak by našli zaujímavých slovenských hudobníkov a skupiny“.

Krátko po zavedení povinných limitov na slovenskú hudbu ich na Ústavnom súde SR napadol generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Vyhovel tak podnetu Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska. Kvóty podľa Čižnára neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahujú do vlastníckych práv vysielateľov.

„Cítime sa silní v argumentácii,“ reagoval na podnet Maďarič. „Existujú aj iné precedensy v Európe, ale aj na Slovensku, keď bolo stanovené percento európskej produkcie v televíznom vysielaní RTVS, takže si myslím, že keď to platí pre všetkých, nedochádza k žiadnej diskriminácii, ani k žiadnemu možnému poškodeniu," doplnil minister. Je presvedčený, že kvóty budú zachované.

„Vedel by som uviesť príklady, kedy pesnička, o ktorej niekto hovoril, že nemôže byť hitom, keď sa nasadila, tak zrazu bola hitom. Pretože hitom sa stáva pesnička, keď sa hráva,“ argumentuje v prospech slovenskej hudby Maďarič. „Viac slovenskej hudby dáva možnosť byť rozmanitejší. Aj slovenská hudba je rôznorodá a nakoniec sa trošku znížil podiel tej zahraničnej v prospech slovenskej, aj keď stále hovoríme o 20 percentách. To zase nie je nič také strašné,“ uzavrel minister.

Od apríla 2016 platí pre slovenské rádiá povinnosť zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. Priniesla ju novela zákona o vysielaní a retransmisii. Súkromné rádiá museli vlani vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bolo najskôr 30 a teraz už 35 percent. Z toho aspoň pätinu majú tvoriť nové pesničky.

Výnimku dostali viaceré stanice, ktorých programové zameranie kvóty úplne vylučuje. Dodržiavanie kvót kontrolovala Rada pre vysielanie a retransmisiu. Ukázalo sa, že vysielatelia ich plnia, problém mali vo viacerých prípadoch najmä s podielom novej slovenskej produkcie. V tejto súvislosti rada začala viacero správnych konaní.