Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Beblavý a Mihál ohlásili založenie strany. Takto reagujú politici

Miroslav Beblavý, Jozef Mihál. Foto: TASR

Minister Maďarič reagoval na informácie, že M. Beblavý, J. Mihál a ďalších päť nezaradených poslancov NR SR zakladajú politickú stranu.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Miroslav Beblavý je politik, ktorý to v rámci strán dlhodobo skúša a raz mu to možno vyjde. Povedal to dnes novinárom podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič na margo informácie Denníka N, že poslanci NR SR Beblavý, Jozef Mihál a ďalších päť nezaradených chcú založiť novú politickú stranu.

"Neviem, či majú šancu na úspech. Ako poslanci majú výhodu, sú známi, ale netuším nič o ich smerovaní. Pán Beblavý prešiel viacero politických projektov, takže netuším, kam sa teraz zvrtne. Vyjadruje sa ku všetkému," poznamenal Maďarič.

Ďalší podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga vníma zakladanie novej strany ako slovenský politický folklór. "Bolo tu už niekoľko podobných pokusov. Politici, ktorí sa nevedia uplatniť vo svojej strane, odchádzajú a zakladajú nové. Je to typické pre pravé politické spektrum. Ťažko povedať, či nájdu priestor. Sú to už okukané tváre a neočakávam, že prinesú niečo zásadné," dodal Žiga.



Denník N dnes informoval, že Beblavý, Mihál a ďalších päť nezaradených poslancov NR SR Katarína Macháčková, Zuzana Zimenová, Simona Petrík, Viera Dubačová a Oto Žarnay zakladajú politickú stranu. Stranu by mohli oficiálne zaregistrovať v priebehu najbližšieho roka.

Denník pripomína, že sedem poslancov, ktorí predtým pôsobili v #Sieti, OĽaNO-NOVA alebo v SaS, už predstavilo svoju víziu a podporovateľov. Neprofilujú sa ako jasne pravicová, liberálna ani konzervatívna strana. V dokumente Vráťme Slovensko ľuďom píšu skôr než o ideológii o potrebe praktických riešení.

"Finálne rozhodnutie padlo pred dvoma týždňami. Zhodli sme sa, že na Slovensku chýba politická sila, ktorá by zastupovala ľudí tak, ako ich chceme zastupovať my. A aj na tom, že do toho chceme ísť bez ohľadu na to, ako sa rozhodnú iní," vysvetlil pre Denník N Beblavý.

Zakladatelia tiež uviedli, že do jesenných krajských volieb ešte ako nová strana nepôjdu. Chcú však podporovať rozumných kandidátov. "K voľbám sa budeme vyjadrovať, ale aktívne sa na nich nezúčastníme," dodal Mihál.

SaS: J. Mihál a M. Beblavý sú v politike pridlho, aby pasívne čakali na ponuku


Jozef Mihál a Miroslav Beblavý pôsobia v politike príliš dlho, aby pasívne čakali na ponuku Progresívneho Slovenska alebo iného subjektu. Uviedla to dnes hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková na margo skutočnosti, že Mihál, Beblavý a ďalších päť nezaradených poslancov NR SR zakladajú novú stranu. Mihál nedávno odišiel práve z SaS.

"Strana SaS bude po najbližších voľbách rada spolupracovať s každou demokratickou politickou stranou, ktorej program bude zlučiteľný s naším. V súčasnosti je však predčasné odhadovať šance strán, ktoré ešte nevznikli," dodala.