Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. Maďarič: Matovič tu rozbieha majdanizáciu slovenskej politiky

Na snímke Marek Maďarič. Foto: TASR - Martin Baumann

Maďarič reagoval na piatkovú demonštráciu v Bratislave a na ostré výroky Matoviča smerom k rodiacej sa vládnej koalícii.


Bratislava 20. marca (TASR) – Namiesto toho, aby rešpektoval výsledok parlamentných volieb, Igor Matovič rozbieha majdanizáciu slovenskej politiky. Šéfovi OĽaNO-NOVA to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 2 minút 12 vyčítal podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Reagoval na piatkovú (18.3.) demonštráciu na Námestí SNP v Bratislave a na ostré výroky Matoviča smerom k rodiacej sa vládnej koalícii. Maďarič sa domnieva, že po voľbách sa politická scéna rozdelila na politikov, ktorí sa rozhodli pre spoluprácu a na politikov, ktorí sa rozhodli pre šírenie nenávisti.

Predstaviteľom druhej skupiny je podľa Maďariča najmä Matovič. "Preto, ak vidíme, že je tu takto šírená hystéria, o to väčšiu zodpovednosť máme a o to je väčší tlak, aby sme sa v čo najkratšom čase dohodli, aby sme v čo najkratšom čas ukázali, že Slovensko bude mať normálnu vládu, ktorá bude normálne vládnuť," zdôvodnil, prečo strany budúcej štvorkoalície tak rýchlo dospeli k dohode.

"Podvedení voliči Mosta-Híd a #Siete, tritisíc ľudí, si dovolia prísť na Námestie SNP v piatok po piatej po práci a povedia, že my nechceme zradu, ale vládu a pán Maďarič ich nazve, že to sú ľudia, ktorí búrajú demokratické princípy," reagoval na to Matovič. Je presvedčený, že demokratické princípy zbúrali Béla Bugár (Most-Híd) a Radoslav Procházka (#Sieť).

Fakt, že sa strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dohodli na spoločnej koalícii iba za tri dni, podľa Matoviča znamená, že to bolo dopredu dohodnuté. "Rýchlosť nie je podstatná, či to sú tri dni, alebo 10 dní. Podstatná je kvalita dohody a to ukáže čas, najbližšie týždne, mesiace, ako bude koalícia, ktorú som nazval mačkopsom, spolupracovať," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Sulík rovnako odmietol kritiku Maďariča. Pripomenul, že aj on sa zúčastnil na piatkovej demonštrácii, pričom aj on vidí v konaní Mosta-Híd a #Siete zradu na voličoch. "Preto bolo veľmi dôležité aj na ulici, aj na sociálnych sieťach povedať, že toto nepovažujeme za fér," ozrejmil.

Nazvať novovznikajúcu vládu mačkopsom je podľa predsedu SNS Andreja Danka urážkou aj takých zavedených demokracií, akú majú v susednom Rakúsku, kde bežne vládne pravica s ľavicou. "My si asi neuvedomujeme, čo je tu parlamentná demokracia, keď sa bavíme takýmto spôsobom, pretože voliči rozhodli, prezident dal niekomu mandát, prebiehali procesy hľadania prienikov, tam, kde sa dá stretnúť v programových veciach a ja môžem povedať za SNS, že ja som svojich voličov nesklamal a nezradil z hľadiska programu," vysvetlil Danko.