Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. MAĎARIČ: Nevyznamenanie B.Filana a J.Kukuru je nepochopiteľné

Na kombosnímke zľava: textár a spisovateľ Boris Filan, a herec a riaditeľ bratislavského Divadla Aréna Juraj Kukura. Foto: TASR

Oboch navrhla v novembri 2016 oceniť vláda SR.

Bratislava 11. januára (TASR) – Okolnosti okolo neudelenia štátnych vyznamenaní Borisovi Filanovi a Jurajovi Kukurovi sú nepríjemné a nepochopiteľné. Uviedol to dnes minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Medzi 20 osobnosťami, ktoré v pondelok (9. 1.) vyznamenal prezident SR Andrej Kiska, nebol spisovateľ a textár Boris Filan ani herec Juraj Kukura. Oboch navrhla v novembri 2016 oceniť vláda SR. „Ja som z toho zmätený, je to veľmi nepríjemné a podľa mňa aj nepochopiteľné,“ zareagoval na situáciu pred dnešným zasadnutím vlády Maďarič.

Minister vysvetlil, že jeho akt v tejto veci bol vykonaný v máji 2015, keď prezidentovi navrhol štyri osobnosti, medzi nimi aj Filana s Kukurom. Tých prezidentova poradná komisia odporučila 30. októbra 2015. Kiska si ich pri oceňovaní na začiatku roka 2016 nevybral.

Vedúci prezidentskej kancelárie listom z 12. februára 2016 oznámil Úradu vlády, že dvojica umelcov získala podporu Kiskovej poradnej komisie. Podľa Maďariča je otázne, prečo kancelária prezidenta takto konala až „ex post“. „Tam sa mohol Úrad vlády domnievať, že ich chce pán prezident vyznamenať v januári 2017,“ domnieva sa minister.

Poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan v súvislosti s opätovným neudelením vyznamenaní dvojici umelcov uviedol, že podľa zákona môžu štátne inštitúcie alebo právnické osoby posielať návrhy do 31. mája daného kalendárneho roku s tým, že rozhodnutie udeliť štátne vyznamenanie je vo výlučnej kompetencii prezidenta.

Na otázku, prečo vláda nedodržala túto lehotu a o návrhu rozhodovala až v novembri Maďarič uviedol, že to je vec Úradu vlády, ktorý materiál predkladal. „Úrad vlády predložil asi ten materiál v čase, keď sa domnieval, že to prezidentská kancelária spracuje a vie ich zaradiť medzi vyznamenaných,“ predpokladá.

Maďarič odmietol, že by Filana s Kukurom nominoval, pretože sú to jeho kamaráti. „To je podľa mňa trápne, aj z toho dôvodu, že by sme sa mohli pozrieť na mnohých vyznamenaných, či sa poznajú s pánom prezidentom, či ho podporovali alebo nepodporovali. Tak ale podľa mňa otázka nestojí,“ uviedol.

„Buď za tým navrhovaným človekom je nejaká práca výsledky, alebo nie je. Ja ako minister kultúry poznám stovky ľudí v oblasti kultúry, o desiatkach si dovolím povedať, že sú moji priatelia, ale to neznamená, že týchto ľudí, keď to nepovažujem za vhodné budem navrhovať na udelenie vyznamenania,“ doplnil Maďarič.