Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. Maďarič: Slovensko sa môže ľahko stať cieľovou krajinou migrantov

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR - Martin Baumann

Igor Matovič uviedol, že na 90 percent súhlasí s tým, čo povedal minister kultúry SR.

Bratislava 30. januára (TASR) – Ak Nemci či Rakúšania zatvoria svoje hranice, veľmi ľahko sa môže stať, že aj Slovensko bude cieľovou krajinou migrantov. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to skonštatoval podpredseda strany Smer-SD a minister kultúry Marek Maďarič. "Dnes hovoria štáty ako Nemecko a Švédsko o tom, že budú vyhosťovať ľudí. Zmení sa tým aj tok migrantov," povedal.

Mnohé európske štáty, ktoré mali voči utečencom otvorenú náruč, podľa neho už menia svoju politiku. "Ukazuje sa totiž, že tá masa migrantov je nezvládnuteľná," uviedol Maďarič. Slovensko musí podľa neho naďalej podporovať jediné možné riešenie tejto krízy, a to uzavretie vonkajších hraníc Európskej únie.

Keď podľa neho nenastanú potrebné zmeny, čoraz viacej budú preberať iniciatívu do rúk národné štáty a budú si zatvárať hranice. Slovensko sa musí podľa neho pripraviť na obranu hraníc, posilniť bezpečnostné zložky a pomáhať tam, kde je to potrebné, napríklad na gréckych či macedónskych hraniciach. "Keď toto nezvládneme, je ohrozená Európska únia i Schengen," skonštatoval.

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) v diskusnej relácii uviedol, že na 90 percent súhlasí s tým, čo povedal Maďarič. Ale netreba touto témou ľudí strašiť a priživovať sa na nej, ako to podľa neho robí teraz strana Smer-SD. "Treba ľuďom povedať, že po budúcich voľbách sa nemusia báť toho, aj keď bude iná vláda, že zrazu sem prídu húfy utečencov, Nepôjdu, lebo sem ani nechcú ísť," podotkol Matovič.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho síce od začiatku hovoril, že nesúhlasí s povinnými kvótami, ale nenavrhol európskym partnerom alternatívne riešenie krízy. "Konštruktívne sa začal s európskymi partnermi baviť až v novembri minulého roka," podotkol Matovič. Myslí si, že ak Slovensko je už raz súčasťou európskeho spoločenstva, tak by sa malo k svojim európskym partnerom správať s úctou, aj keď robia chyby. "Konštruktívne im povedať, nechceme povinné kvóty, nenúťte nás nasilu zobrať utečencov, ale navrhujeme takéto alternatívne riešenie. Uzavrime hranice, financujeme tábory utečenecké v Jordánsku, Turecku, Libanone v nárazníkových krajinách, kde môžeme utečencov zachytiť a pustime do Európy iba ľudí, ktorí sú naozaj prenasledovaní," uviedol líder OĽaNO-NOVA.

Minister kultúry na to reagoval s tým, v prípade utečeneckej krízy vláda robí konštruktívne riešenia neustále.