Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. MAĎARIČ: SR stratila v Mariánovi Vargovi hudobníka svetovej úrovne

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Marián Varga zomrel vo veku 70 rokov. Legendárny slovenský hudobník pôsobil v skupine Prúdy a založil prvú artrockovú skupinu v Československu Collegium Musicum.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Úmrtím Mariána Vargu stratilo Slovensko hudobníka a skladateľa svetovej úrovne. Uviedol to dnes minister kultúry Marek Maďarič.

"Slovensko stratilo v Mariánovi Vargovi hudobníka a skladateľa svetovej úrovne a tiež človeka, ktorý stelesňoval slobodu a originalitu," povedal Maďarič.

Marián Varga zomrel vo veku 70 rokov. Legendárny slovenský hudobník pôsobil v skupine Prúdy a založil prvú artrockovú skupinu v Československu Collegium Musicum. V spolupráci s Pavlom Hammelom vydal päť albumov a taktiež je autorom scénickej hudby k viacerým televíznym a divadelným inscenáciám a hudby k filmom.

Prezident Andrej Kiska mu 13. januára 2015 udelil vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. Krištáľové krídlo za rok 2016 za celoživotné dielo Marián Varga dostal tohto roku 29. januára.

F. FREŠO: M. Varga bol absolútne výnimočný človek, svojrázny, neopakovateľný


Vo veku 70 rokov zomrel slovenský hudobník, skladateľ a klavirista Marián Varga. Smutná správa zaskočila jeho kolegu a priateľa Fedora Freša. "Hoci Marián bol naozaj veľmi vážne chorý, nechceli sme si pripustiť myšlienku, že by mohol tento svet opustiť, rozhodne sme na to neboli pripravení. Pre mňa je to v úrovni, ako by mi odišiel blízky príbuzný," povedal pre TASR Frešo, basgitarista, ktorý s Vargom tvoril Collegium Musicum, prvú artrockovú kapelu v Československu. S legendárnym klávesistom a skladateľom podľa vlastných slov zažil polstoročie spoločného života a spoločných aktivít rôzneho druhu.

"Veľmi je mi to ľúto, som smutný a neviem si predstaviť, ako to bude ďalej," poznamenal Fedor Frešo, ktorý spolu so zosnulým hudobníkom ešte plánoval koncerty z tvorby Mariána Vargu. "Aj s tým, že by jeho part čiastočne mohol prebrať iný klávesový hráč, mali sme na mysli Vladka Šarišského. Motto našich rozhovorov bolo, že si ešte zahráme, chceli sme ešte na to pódium vyjsť, a nie raz."

Fedor Frešo priznal, že je mysľou upätý k osobe Mariána Vargu od ich spoločných mladých časov, keď ako 20-roční chalani poletovali po Bratislave. Spomenul tiež koncert na počesť sedemdesiatin legendy slovenskej hudobnej scény, ktorý bol preplnený Mariánovou muzikou. "V poslednej dobe sa podarilo reinkarnovať nejaké nahrávky, vyšla vinylová forma Konvergencií, Zelenej pošty a posledného nášho spoločného diela - dvojalbumu Speak, Memory," doplnil basgitarista s tým, že v jeho rozhovoroch s Vargom vždy rezonovala muzika.

"Bol to absolútne výnimočný človek, svojrázny, neopakovateľný v určitých veciach. Nikdy som nenašiel žiadnu paralelu s akýmkoľvek iným človekom, či je to muzikant, alebo nie. Bol tak špecifický a svojský, že bol sám sebe štýlom, bol to neopakovateľný solitér. Ako sa hovorí, že nikto nie je nenahraditeľný, tak to v prípade Mariána neplatí. On je nenahraditeľný, jeho možno len napodobovať, bol vždy jedinečný, mimoriadne rozhľadený, v niektorých oblastiach mimoriadne nepraktický, ale to bolo vyváženie tých jeho veľkých kusov v iných oblastiach. Bol to fantastický, talentovaný muzikant, ktorému to v hlave pálilo. Vždy som ho obdivoval, kde sa berie tá jeho schopnosť nasúkať do seba akúkoľvek muziku a vydať zo seba kedykoľvek von, a ako sa žiadalo. To boli záhadné veci, ktoré som ja, aj keď som ho dobre poznal, nikdy nedokázal pochopiť," uzavrel Fedor Frešo.