Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. MUSIL: Obul som sa do topánok Mórica Beňovského

Miroslav Musil Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz je spisovateľ, diplomat a cestovateľ Miroslav Musil.

Bratislava 5. októbra (TABLET.TV) - Miroslav Musil v štúdiu TABLET.TV predstavil svoju najnovšiu publikáciu s názvom Skutočný príbeh grófa Beňovského. „Obul som sa do topánok Mórica Beňovského. Hnalo ma to až do francúzskych archívov v Paríži, neskôr do Ameriky do archívov vo Washingtone a v posledných rokoch som mapoval Japonsko a Taiwan,“ uviedol v súvislosti s tým, ako jeho publikácia vznikala. Podľa jeho slov je to dielo, ktoré vznikalo takmer 20 rokov, počas ktorých, aby bolo čo najautentickejšie, navštívil štyri kontinenty.

Musil sa cestovaniu po stopách Beňovského venuje už roky. Ako spomenul, objavil lokalitu jeho hrobu na Madagaskare a publikáciu napísal tak, aby verejnosti pripomenul i priblížil jeho prepojenie s históriou a kultúrou vyše dvadsiatich krajín Európy, Ázie, Afriky a Ameriky.

Musilov príbeh prepája netradičné dobrodružné aj riskantné bádanie s novými objavmi o grófovej životnej púti. Ako sám uviedol, príbeh stojí na faktoch a je to rozprávanie na základe vlastného poznania a zážitku.

Autor publikácie sa v relácii zmienil aj o tom, že o grófovi je v slovenských učebniciach dejepisu na základných aj stredných školách iba malá zmienka o ňom. „Veľmi rád by som v budúcnosti presadil zmenu, aby si mladí ľudia históriu o ňom osvojili viac,“ uviedol v tejto súvislosti.

Autorov podobných publikácií, ktoré mapujú život Mórica Beňovského, je vo svete viac. Najbližšie v Maďarsku či v Poľsku.

Zaujímavosťou je, že publikáciu pokrstili veľvyslanci Francúzska v mene Európy a Japonska v mene Ázie, a to rumom z Madagaskaru. V súčasnosti je o publikáciu záujem, rovnako ako aj o jej cudzojazyčnú mutáciu.

Pozrite si reláaciu SVET Tu a teraz s moderárotom Pavlom Demešom.