Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

M. Poliačik neuspel, registrované partnerstvá v ústave nebudú

Martin Poliačik Foto: TASR/Martin Baumann

Novela ústavy, ktorú dnes plénum schválilo, definuje po novom manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy.

Bratislava 4. júna (TASR) - Registrované partnerstvá v Ústave SR nebudú.

Parlament dnes totiž odmietol pozmeňujúci návrh poslanca SaS Martina Poliačika, ktorý chcel tieto zväzky zakomponovať do základného zákona štátu.

Novela ústavy, ktorú dnes plénum schválilo, definuje po novom manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy. Manželstvo má vďaka tejto ústavnej definícii požívať vyššiu ochranu.

Poliačik neraz varoval, že takáto zmena vytvorí priestor pre diskrimináciu iných zväzkov. Riešiť to mal práve jeho pozmeňujúci návrh k novele ústavy. V rozprave zdôrazňoval, že jeho "pozmeňovák" nič nevytvára, len otvára priestor pre garanciu ľudských práv.

Rovnako podľa Poliačika hovoril o tom, že NR SR ako ústavodarný orgán myslela pri ústavnej definícii manželstva aj na iné zväzky. "Ide o zväzky medzi pármi, ktoré nie sú zosobášené buď preto, že nechcú, alebo preto, že nemôžu," doplnil Poliačik.

Schválená novela ústavy má tiež zmeniť pomery v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty majú prejsť previerkami. Novinkou tiež bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj súdnej rade. Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu.