Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poruchy sluchu ohrozujú najmä novorodencov a seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR

Verejnosť si dnes pripomína Medzinárodný deň sluchu a počutia.


Bratislava 3. marca (TASR) – Medzi najohrozenejšie skupiny ľudí na Slovensku s postihnutím sluchu patria novorodenci a starnúca generácia. Na tlačovej konferencii v Bratislave to konštatoval Milan Profant, prednosta 1. otorinolaryngologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Konala sa pri príležitosti Medzinárodného dňa sluchu a počutia, ktorý pripadá na 3. marca pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

"Sluch je základ dobrej komunikácie a treba mu venovať patričnú pozornosť. Máme rôzne preventívne a liečebné metódy, ktorými sa dajú zlepšiť poruchy sluchu. Napríklad u novorodencov, ktorých sa hluchých rodí 60 až 90 ročne, sa dá rehabilitáciou od troch mesiacov vrátiť sluch. Z nich až 90 percent sa rodí počujúcim rodičom, čo nevedia pochopiť. Dôležité je aj vyšetrenie sluchu detí pri nástupe do školy," povedal Profant.

Podľa neho u nás málo hovoríme o poruchách sluchu a okrem novorodencov sú takto najviac postihnutí seniori. Im prirodzene starne sluch, na to však nie sú žiadne lieky a jedinou pomôckou je načúvacie zariadenie. Medzi týmito generáciami k poruchám sluchu prichádza pri rôznych úrazoch a ochoreniach, z nich je najčastejšie zápal stredného ucha.

Na konferencii bola prítomná sedemročná Kristínka, ktorá sa narodila s vážnou poruchou sluchu a používa prístroj v uchu. "Všetko som počula, čo sa tu hovorilo. Keď idem spať strojček si dám z uška von," prezradilo dievčatko.

"Na Slovensku nemáme evidenciu ľudí s postihnutím sluchu. Odhaduje sa to podľa päťpercentnej svetovej populácie so zhoršeným sluchom, čo je 360 miliónov ľudí. Z toho je 32 miliónov detí, pričom až 50 percentám porúch sa dá predchádzať. Vlani bol tento svetový deň zameraný na tínedžerov, ktorí nesprávne používajú audiozariadenia a smartphony alebo navštevujú zariadenia s hlučnou hudbou. Tým si poškodzujú sluch. Tento rok je zameraný na najmenšie deti," pripomenula riaditeľka WHO na Slovensku Darina Sedláková.

Zároveň dodala, že nepriaznivým následkom sa dá predísť včasnou prevenciou, diagnózou a zdravotnou starostlivosťou. Podľa údajov Európskej federácie nedoslýchavých ľudí a Európskej asociácie výrobcov naslúchacích prístrojov asi 80 miliónov ľudí (to je 16 percent európskej populácie) trpí stratou sluchu.