Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. ŠEFČOVIČ: Aj Rusko aj Ukrajina sľúbili istotu zimných dodávok plynu

Z medzinárodnej konferencie Americkej obchodnej komory na Slovensku s témou Globálne výzvy Európskej únie v Bratislave 4. júna 2015. Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič počas vystúpenia. Foto: TASR/Michal Svítok

Obe krajiny sa tiež priblížili k dohode o nákupe plynu cez zimu. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý dnešné bruselské rokovania viedol.

Brusel 9. decembra (TASR) - Ruská federácia ako dodávateľ a Ukrajina ako tranzitná krajina dnes ubezpečili Európsku úniu (EÚ), že v nadchádzajúcich zimných mesiacoch nebudú ohrozené dodávky plynu do Európy. Obe krajiny sa tiež priblížili k dohode o nákupe plynu cez zimu. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý dnešné bruselské rokovania viedol.

Šefčovič v rozhovore pre TASR spresnil, že niekoľkohodinové rokovania s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom a jeho ukrajinským rezortným kolegom Igorom Nasalikom opätovne potvrdili, že trojstranná forma rokovaní a spolupráce, ktorá sa osvedčila aj v predošlých dvoch rokoch, je užitočná.

"Do detailov sme prediskutovali otázku dodávok plynu počas zimných mesiacov a otázku zabezpečenia tranzitu do Európy. Vnímam jednoznačný záväzok všetkých strán, že tranzit do Európy počas zimných mesiacov bude zabezpečený," opísal situáciu slovenský eurokomisár.

Šefčovič pripomenul, že exekutíva EÚ urobila maximum preto, aby vytvorila vhodný priestor na rokovania pre obe strany a poskytla viacero návrhov riešení, s ktorými obe krajiny budú ďalej pracovať. Najväčší prínos dnešných rokovaní je záväzok Moskvy a Kyjeva, že aj pre nich sú zimné dodávky plynu do Európy rovnakou prioritou ako pre eurokomisiu.

Ako v závere upozornil Šefčovič, spoločnosti Gazprom a Naftogaz boli dnes blízko k uzatvoreniu konečnej dohody o predaji a nákupe plynu cez zimnú sezónu. V nadchádzajúcich dňoch zostáva už len doriešiť niektoré právne a technické detaily, o čom bude podľa jeho slov exekutíva EÚ pravidelne informovaná.