Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ŠEFČOVIČ: Dohoda o vysielaní pracovníkov by mala byť hotová do októbra

Na snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Podľa eurokomisára M. Šefčoviča je veľmi dôležité, aby SR mohla zohrať mediátorskú úlohu voči krajinám strednej Európy a aby sa hľadal spoločný prienik a našlo sa riešenie.


Bratislava 23. augusta (TASR) - Celoeurópska dohoda o eurosmernici o vysielaní pracovníkov do zahraničia by sa mala dosiahnuť do októbra tohto roku. Uviedol to dnes na Úrade vlády SR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.



"EK má veľký záujem o to, aby sa široká politická dohoda medzi členskými krajinami o eurosmernici o vysielaní pracovníkov dosiahla počas októbrového zasadnutia ministrov práce a sociálnych vecí. A preto veľmi oceňujem, že medzi bilaterálne aktivity, ktoré by tomu mohli napomôcť, bude patriť aj dnešné stretnutie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s predstaviteľmi Slovenskej republiky, Rakúska a Českej republiky. Veríme, že aj v týchto diskusiách sa podarí nájsť a pracovať na tom konsenze, ktorý nás dovedie až k dohode, ktorú pre získanie súhlasu kvalifikovanej väčšiny medzi členskými krajinami v tejto smernici potrebujeme," priblížil eurokomisár.

Čítajte aj
Prioritami pre EK je podľa Šefčoviča to, "aby sme proces (tvorby eurosmernice) nezdržovali a aby sme v októbri dokázali pokročiť vpred a aby sa začali vyrovnávať rozdiely v štandardoch medzi pracovníkmi krajín strednej a východnej Európy s tými, ktorí pracujú v západnej Európe. "Druhá kľúčová podmienka je to, aby sme do praxe dokázali preniesť princíp 'za rovnakú prácu rovnaká mzda na tom istom mieste', aby sme sa vyhli sociálnemu dampingu a začali prehlbovanie spolupráce aj v sociálnej oblasti. "Uvítali sme aj stanovisko sociálnych partnerov, hlavne odborov zo Slovenskej republiky, ktoré informovali EK, že s princípom rovnakej mzdy za rovnakú prácu súhlasia a že ho podporujú," doplnil.

"My sme boli blízko dohody už počas maltského predsedníctva, avšak do tohto procesu zasiahli rôzne diskusie, ktoré boli spojené s predvolebnými kampaňami vo významných krajinách EÚ. Z tohto dôvodu bolo treba túto diskusiu posunúť na októbrový termín," pripomenul Šefčovič.

Podľa Šefčoviča je veľmi dôležité, aby SR mohla zohrať mediátorskú úlohu voči krajinám strednej Európy a aby sa hľadal spoločný prienik a našlo sa riešenie, ktoré bude vyhovovať tak pracovníkom zo západných krajín, ako aj pracovníkom prichádzajúcim pracovať zo strednej a východnej Európy. "Veríme, že v októbri sa nám podarí dosiahnuť širokú politickú podporu medzi ministrami práce, sociálnych vecí. Potom by sa pristúpilo k rokovaniu s Európskym parlamentom. To zvyčajne trvá okolo roka, takže by sme veľmi chceli, aby súčasná EK v rámci svojho mandátu, ktorý vyprší do roku 2019, odchádzala s tým, že sme vybudovali solídny sociálny pilier a že táto smernica je schválená a bude platiť," dodal Šefčovič.

Vysielaní zamestnanci by mali by mali mať na rovnakom pracovnom mieste rovnakú mzdu ako domáci pracovníci v danej krajine. Toto je jedna zo zmien, ktorú má priniesť eurosmernica o cezhraničnom vysielaní pracovníkov. Dnes sa ňou budú zaoberať premiéri Rakúska, Slovenska a Českej republiky na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Salzburgu. Eurosmernicu prerokovala "per rollam", teda bez osobného stretnutia, aj vláda. Podporili ju všetky koaličné strany vrátane SNS.