Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Šimečka ocenil výzvu Čaputovej a Pellegriniho na zmierenie spoločnosti

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR - Martin Baumann

Šimečka pripomenul, že v reakcii na stredajší (15. 5.) útok na premiéra v Handlovej pozastavilo hnutie kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) - Podpredseda parlamentu a líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka ocenil výzvu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho na zmierenie spoločnosti. Ich spoločné vyhlásenie v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za silné politické gesto. Šimečka zároveň ozrejmil, že PS prijíma pozvanie od Čaputovej a Pellegriniho na stretnutie.



"Atentát na premiéra je útokom na demokraciu. Zo všetkého najviac teraz potrebujeme ukončiť špirálu útokov a obviňovania sa. Musíme k tomu prispieť každý svojím dielom, ako politici aj ako občania," poznamenal.

Šimečka pripomenul, že v reakcii na stredajší (15. 5.) útok na premiéra v Handlovej pozastavilo hnutie kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu. "Poskytujeme plnú súčinnosť a spoluprácu politickým partnerom pre upokojenie situácie na Slovensku," dodal.

Prezidentka a jej nástupca vo štvrtok informovali, že do Prezidentského paláca pozvú lídrov všetkých parlamentných politických strán. Chcú tak podľa vlastných slov upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzvali tiež všetky strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami.

Šimečka zároveň na tlačovej konferencii odmietol hádzanie viny na opozíciu alebo médiá. Útok podľa neho nijakým spôsobom nesúvisí s nenásilnými protestami, na ktorých sa zúčastnili mierumilovní ľudia. Politici by podľa neho mali vyslať signál a dohodnúť sa na 100 dňoch pokoja, počas ktorého sa zdržia politických útokov a nebudú predkladať citlivé návrhy, ktoré polarizujú spoločnosť.

Vyzval tiež na odsúdenie každého nenávistného prejavu. "Poďme sa dohodnúť, že ich nebudeme tolerovať ani šíriť," dodal. Ocenil slová ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) o tom, že sa treba dohodnúť na základných pravidlách, na vecnom dialógu a na tom, že treba spájať našu rozdelenú krajinu.