Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

M. Šimečka víta veto novely kompetenčného zákona

Na archívnej snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jaroslav Novák

PS poukázalo na to, že prezidentka kritizuje nielen viaceré ustanovenia zákona, ale aj spôsob, akým zmeny v zákone prebehli.

Bratislava 2. januára (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala novelu kompetenčného zákona. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

"Táto novela je veľmi nebezpečný návrh, ktorý unáša nezávislé inštitúcie, ako je štatistický úrad či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, a zároveň dláždi cestu pre Tibora Gašpara, aby sa mohol stať riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS)," vyhlásil Šimečka.

PS poukázalo na to, že prezidentka kritizuje nielen viaceré ustanovenia zákona, ale aj spôsob, akým zmeny v zákone prebehli. "Čistky v nezávislých štátnych inštitúciách či nová trafika pre SNS v podobe nového ministerstva určite nie sú dostatočné dôvody na skrátené legislatívne konanie," skonštatoval Šimečka. Avizoval, že v opozícii urobia všetko pre to, aby prinútili koalíciu tie najhoršie návrhy stiahnuť.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu.