Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

SOPKO:Minister Plavčan zmenil rozhodnutie, ktoré bolo urobené narýchlo

Miroslav Sopko Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorý toto usmernenie zavádzal, bol podľa opozičného poslanca Miroslava Sopka urobený narýchlo a od zeleného stola.

Bratislava 10. júla (TASR) - Opozičný poslanec Miroslav Sopko (OĽaNO-NOVA) víta, že minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) ustúpil a zmenil rozhodnutie, aby žiaci povinne ovládali spojité písané písmo. Dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorý toto usmernenie zavádzal, bol podľa Sopka urobený narýchlo a od zeleného stola.

"Budem ale spokojný až vtedy, keď sa v budúcnosti takýmto nekompetentným rozhodnutiam vyhneme a ministerstvo bude každý dôležitý krok dopredu komunikovať s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami," uviedol Sopko. Tento príklad podľa neho opäť ukázal dôležitú vec, že len verejný tlak dokáže zastaviť zlé rozhodnutia.

Žiaci prvých ročníkov na základných školách nebudú musieť vedieť písať písaným spojitým písmom. Ministerstvo školstva zrušilo dodatok, ktorý to prikazoval. Informoval o tom dnes minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Školy tak budú mať možnosť výberu písma, ktoré budú žiakov učiť.

Podľa dodatku si žiaci prvého ročníka mali povinne osvojiť techniku písania písaného písma. To, či sa budú žiaci učiť aj iný typ písma, už malo byť v kompetencii školy. Voči zavedenému dodatku sa ozvali nesúhlasné názory, vznikla aj petícia, ktorá žiadala, aby si mohla škola vybrať, aké písmo bude žiakov učiť. Rezort školstva preto svoje rozhodnutie opäť konzultoval s odborníkmi a nakoniec ho zmenil.