Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. SOPKO: Ministerstvo školstva sa musí naučiť konať v medziach zákona

Miroslav Sopko. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pred začiatkom školského roka vznikol zmätok ohľadom pridanej hodiny dejepisu v deviatom ročníku.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Ministerstvo školstva by si malo urobiť poriadok so svojimi úradníkmi. Pred začiatkom školského roka vznikol zmätok ohľadom pridanej hodiny dejepisu v deviatom ročníku. V stanovisku, ktoré TASR poskytlo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), to tvrdí jeho poslanec Miroslav Sopko.

Ministerstvo podľa neho zverejnilo novinku nevhodným spôsobom a zanedbalo komunikáciu smerom k riaditeľom. "Navyše cestou okresných úradov v sídle kraja rozposiela školám informáciu, v ktorej nariaďuje tri vyučovacie hodiny dejepisu už od tohto školského roka, čo je v rozpore so súčasným znením školského zákona," uviedol Sopko s tým, že ministerskí úradníci sú podľa neho buď natoľko neznalí, že si predmetný rozpor svojho nariadenia s platným zákonom nevšimli, alebo to jednoducho urobili úmyselne.

Podľa poslanca akýkoľvek ušľachtilý dôvod neospravedlňuje obchádzanie zákona štátnym orgánom, konanie nad rámec zákona a snahu o jeho prekrútenie. V súvislosti s blížiacim sa Dňom ústavy SR Sopko vyzval všetkých riaditeľov i učiteľov škôl, aby rešpektovali zákon a nie svojvoľné a na hranici s ústavnosťou lavírujúce výklady ministerských úradníkov.

"Ústava Slovenskej republiky hovorí jasne. Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá," uzavrel poslanec.