Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

M. Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Na snímke Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák. Foto: TASR

Minister priblížil, že vyšetrovanie naďalej prebieha.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách. Potvrdil, že páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc.

Minister priblížil, že vyšetrovanie naďalej prebieha. "Robíme všetko, aby sme tento ohavný čin vyšetrili," vyhlásil. Bude apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.



Šutaj Eštok zároveň vyzval na zastavenie šírenia politicky motivovanej nenávisti v spoločnosti a agresie voči politickým oponentom. "Nech nie je odpoveďou nenávisť, nech sa tu nejdeme pozabíjať len preto, že máme odlišný názor," zdôraznil minister. Vyhlásil, že streda je najsmutnejším dňom pre demokraciu na Slovensku v jeho novodobej histórii.

Atentát na predsedu vlády je podľa neho útokom na demokraciu a demokratické zriadenie republiky. Upozornil, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) budú konať a ani jeden zo skutkov, ktoré navádzajú a schvaľujú tento nenávistný čin, neostane nepotrestaný. Minister informoval, že OČTK a Policajný zbor urobili všetko preto, aby zabezpečili ochranu ústavných činiteľov, ako aj poslancov Národnej rady SR. V najbližších dňoch bude zabezpečená ochrana všetkých ústavných činiteľov. Takisto bude posilnená aj policajná ochrana viacerých médií, ale aj viacerých predstaviteľov opozície, "pretože z toho, čo sa rozpútalo, sa stala dnes búrka". Šutaj Eštok doplnil, že urobia všetko preto, aby bezpečnosť ľudí na Slovensku bola garantovaná a chránená.