Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. VÁŠÁRYOVÁ: Minister Glváč nikdy nebol v Bruseli

Na snímke Magdaléna Vášáryová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz je bývalá štátna tajomníčka MZV, exposlankyňa NR SR Magdaléna Vášáryová.

Bratislava 16. marca (TABLET.TV) – Témou rozhovoru je migračná kríza, ktorej intenzita a závažnosť prekresľuje politickú mapu Európy. Čo sa stalo po ostatných parlamentných voľbách v krajinách strednej Európy? Bývalá veľvyslankyňa v Poľsku vidí určité paralely medzi stranou poľského rockového speváka Paweła Kukiza a stranou banskobystrického župana Mariana Kotlebu. Oboch kandidátov totiž vo voľbách poslali do zákonodárneho zboru väčšinou mladí ľudia. Exposlankyňa si myslí, že mladých ľudí motivovali k voľbe neštandardných politických strán najmä dve pohnútky – jednou z nich je pocit nudy a tou druhou svojský druh zábavy.

Výsledky volieb v Poľsku a na Slovensku označila M. Vášáryová ako „vírus“. Bývalej diplomatke sa zdá, akoby ľudia nepochopili, že politika je okrem iného aj remeslo, ktorému je potrebné sa naučiť. „Druhá vec, ktorú nepochopili je, že v parlamente musia byť hlavne právnici,“ dodala M. Vášáryová a upresnila, že pri tvorbe zákonov je právne vzdelanie priam nevyhnutné.




Moderátor relácie neobišiel ani aktuálnu výzvu, pred ktorou Slovensko tento rok stojí - historicky prvé predsedníctvo SR a Rade EÚ. Bývalá diplomatka je presvedčená, že kariérni diplomati sú na túto úlohu dostatočne pripravení, problém však vidí v politických elitách.

„Dúfam, že na ministerstvo si nesadne niekto, kto bude telefonovať počas zasadania alebo príde na rokovanie bez saka a kravaty,“ vyslovila obavy z možného budúceho ministra zahraničia exveľvyslankyňa. Na predsedníctve sa budú podieľať ministri všetkých rezortov, nielen zahraničia. Tu vyslovila M. Vášáryová určité obavy. „Pán Glváč nikdy nebol v Bruseli. Vždy ho zastupoval len štátny tajomník,“ povedala.

Na záver relácie exposlankyňa pripomenula dôležitosť vysvetľovania zahraničných a európskych tém predovšetkým mladým ľuďom. „Nemôžeme sa tváriť, že sa uzavrieme, to sa nedá. Hovoríme si, že sme srdce Európy, tak buďme tým srdcom Európy, ktoré musí byť otvorené pre všetkých,“ uzavrela Magdaléna Vášáryová.

Pozrite si reláciu SVET Tu a Teraz s moderátorom Pavlom Demešom.