Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

M. Wlachovský: Máme naďalej záujem o konštruktívne vzťahy s Čínou

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský Foto: TASR Jaroslav Novák

Minister súčasne vyzdvihol posilnenie politického dialógu medzi SR a ČĽR, ktorý umožňuje diskusiu o celom spektre otázok.

Bratislava 25. júla (TASR) - Slovensko je naďalej pripravené pokračovať v dialógu a spolupráci s Čínou. Na stretnutí s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) v SR Lijie Sunom to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Čínskeho veľvyslanca prijal v súvislosti s ukončením jeho diplomatickej misie na Slovensku.

"Vážime si konštruktívne a vyvážené vzťahy orientované predovšetkým na ekonomickú spoluprácu. Pomaly sa dostávajú na predpandemickú úroveň, na čom má zásluhu aj odchádzajúci pán veľvyslanec," uviedol v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.

Doplnil, že je potrebné, aby spolupráca okrem obchodu pokračovala aj v ďalších oblastiach, ako sú zmena klímy, globálna potravinová bezpečnosť či odzbrojenie.

Minister súčasne vyzdvihol posilnenie politického dialógu medzi SR a ČĽR, ktorý umožňuje diskusiu o celom spektre otázok. Zdôraznil záujem Slovenska na rešpektovaní princípu reciprocity, podpore multilateralizmu a dodržiavania medzinárodných pravidiel. Témou rozhovoru bola aj ruská agresia proti Ukrajine, pričom minister zdôraznil potrebu hľadať mierové riešenie odrážajúce záujmy Ukrajiny. Pripomenul tiež význam pokračujúceho dialógu medzi EÚ a Čínou.