Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

M. Zemková možno bude musieť vrátiť odmeny vo výške 7000 eur

Na snímke generálny riaditeľ RTVS Václav Mika (vľavo) a predseda Rady RTVS Miroslav Kollár (uprostred) počas zasadnutia rady RTVS 30. augusta 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Bauman

Na problém sa prišlo v priebehu rokovania rady, keď sa ukázalo, že systém odmeňovania bol v druhom štvrťroku zmenený.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Bývalá generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková bude možno musieť vrátiť odmeny za druhý štvrťrok 2012. Po dnešnom rokovaní Rady RTVS to pre TASR pripustil súčasný šéf rádiotelevízie Václav Mika.

Odmeny za druhý kvartál totiž Zemková nemá odsúhlasené Radou RTVS. "Musím sa s tým oboznámiť, je to pre mňa nová vec," reagoval Mika pre TASR. "Je to možné," odpovedal na otázku, či pripúšťa možnosť, že bude odmeny žiadať naspäť.

Miloslava Zemková
Foto: TASR/Martin Baumann
Na problém sa prišlo v priebehu rokovania rady, keď sa ukázalo, že systém odmeňovania bol v druhom štvrťroku zmenený.

"Treba konštatovať, že za druhý kvartál boli vyplatené tri odmeny iným spôsobom ako predtým, to znamená zálohovo," uviedol na rokovaní rady Mika. Za apríl, máj a jún malo ísť celkovo o sumu vyššiu ako 7000 eur. "Ak to tak bolo, nemá to oporu v uznesení rady," reagoval predseda rady Miroslav Kollár. Dodal, že Rada RTVS rozhodovala len o prvom štvrťroku.

Na priamu otázku Václava Miku, ako bude rada túto situáciu riešiť, Kollár konštatoval, že sa s ňou bude musieť vysporiadať manažment RTVS.

"Za prvý štvrťrok sme pani riaditeľke vyplatili sto percent odmeny. Za druhý štvrťrok sme ju nemali komu priznať, pretože keď sme mali koncom júla správu na stole, už nebola obsadená funkcia generálneho riaditeľa," poznamenal Kollár. Zároveň ale priznal, že keď rada schválila Zemkovej odmenu za prvý kvartál, zmenila aj spôsob jej vyplácania. "Zastavili sme zálohové vyplácanie s tým, že o tom bude rada rozhodovať ex post. To, že sa odmena zálohovo vyplácala naďalej, ak to tak bolo, je pre nás nová informácia, ktorú teraz predniesol nový generálny riaditeľ. Ale do riešenia tohto problému my ako rada nevieme nijakým spôsobom vstúpiť. To je riešenie problému zamestnávateľa a v tejto chvíli zamestnanca," uzavrel Kollár.

Pracovný pomer medzi RTVS a Zemkovou podľa Miku skončí výpoveďou k 1. septembru, po ktorej jej bude plynúť trojmesačná výpovedná lehota. "Bude dostávať štandardný plat, ktorý jej náleží. Je tam regulérny pracovnoprávny vzťah," dodal s tým, že so Zemkovou spolupracovať nebude, keďže ich projekty sú úplne rozdielne. "Pochopiteľne sme sa dohodli, že ak bude treba niečo vysvetliť, sme si k dispozícii," uzavrel Mika.