Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

M. Žilinka: V kauze Glance House bude opätovne vedené trestné stíhanie

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie na tému Vyhlásenie výsledku preskúmania vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky 28. januára 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Kauza v prípade bytovky Glance House spočívala v spore bývalých spoločníkov developerskej firmy o vlastníctve bytového domu v Bernolákove.

Bratislava 12. februára (TASR) - V kauze bytového domu Glance House v Bernolákove sa bude opätovne viesť trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa. Rozhodol o tom generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Žilinka po preskúmaní trestnej veci, ktorej predmetom bolo konanie bývalého generálneho prokurátora SR Dobroslava T., dospel k záveru, že rozhodnutie o postúpení veci na prejednanie skutku v disciplinárnom konaní vydané v roku 2013 v pôvodne vedenom trestnom stíhaní nebolo v súlade so zákonom. Ako píše ďalej na svojom profile, preto uložil, aby sa vo veci znovu konalo, opätovne viedlo trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a rozhodlo. Žilinka dal opätovne preskúmať konanie Dobroslava T. začiatkom januára 2021.

Bývalý generálny prokurátor v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Zároveň bolo zakázané s nimi nakladať.

Kauza v prípade bytovky Glance House spočívala v spore bývalých spoločníkov developerskej firmy o vlastníctve bytového domu v Bernolákove. Nehnuteľnosť na katastri blokoval ÚŠP. Šéf katastra mal aj napriek tomu prevod bytovky povoliť, a to na základe údajného listu Dobroslava T., ktorým sa malo zaistenie majetku zrušiť. Budovu následne previedli na ďalšiu firmu, ktorá bola v konkurze. V októbri 2018 Krajský súd v Bratislave rozhodol, že developer z kauzy bytovky je nevinný. Podľa medializovaných informácií sa podnikateľ Róbert Číž snažil, aby budova nepripadla ľudom okolo podnikateľa Mariana Kočnera.