Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. ŽITNÝ: Je isté, že dôjde k ďalším podobným teroristickým útokom

Milan Žitný Foto: Facebook Milan Žitný

Filozofiu útokov v Európe, aký sa aktuálne odohral v Barcelone, narysoval podľa analytika už dávnejšie niekdajší šéf propagandy a hovorca Islamského štátu abú Muhammad Adnání.


Barcelona/Bratislava 17. augusta (TASR) - Je určite isté, že dôjde k ďalším podobným teroristickým útokom, aký sa dnes odohral v španielskej Barcelone. Uviedol to dnes pre TASR bezpečnostný expert Milan Žitný.

"Filozofiu útokov v Európe, aký sa aktuálne odohral v španielskej Barcelone, narysoval už dávnejšie niekdajší šéf propagandy a hovorca Islamského štátu abú Muhammad Adnání (bol zabitý v auguste 2016 v Sýrii) vo výzve k prívržencom IS z celého sveta, aby sa nesnažili zapojiť do bojov v Sýrii a v Iraku, ale aby vykonali útoky vo svojich domovinách: 'Aj ten najmenší čin v prospech IS tam u vás doma bude oveľa užitočnejší, než keby ste vykonali veľké skutky tu s nami v bojoch, pretože ak udriete u vás doma, tam ich to bude oveľa viac bolieť'," uviedol Žitný.

Podľa jeho slov Adnání poskytol aj návod, ako jednoducho rozsievať strach medzi neveriacimi: "Použite čokoľvek, čo je bežne dostupné, čo máte práve poruke - nôž, sekeru, automobil - a nerobte žiadne rozdiely v medzi vojakmi, civilistami, všetci sú vhodné ciele, muži, ženy deti. Toto je totiž totálna vojna.

"Abú Muhammad Adnání je mŕtvy, ale jeho metóda boja, aby ju európski prívrženci Islamského štátu používali voči vlastným spoluobčanom, žije - a treba povedať, že z jeho pohľadu úspešne - ďalej. Jej duchovný otec môže byť preto spokojný - nikto nevie, kde a kedy zase niekto udrie, tak ako v Barcelone, predtým v Paríži, v Bruseli, Berlíne, Nice, ale aj v Moskve, či v Istanbule alebo Štokholme. Isté je iba jedno, že k ďalším útokom určite dôjde, napriek snahám bezpečnostných útvarov štátov, bojujúcich voči islamistickému terorizmu. Nie je v ich silách, aby každý útok včas odhalili a zlikvidovali ho v štádiu prípravy. V tom máme zatiaľ jedinú istotu,"
dodal na záver Žitný.

Pri dnešnom teroristickom útoku v Barcelone prišlo o život najmenej 12 ľudí a ďalších okolo 80 utrpelo zranenia vrátane 15 osôb, ktoré sú vo vážnom stave. Novinárov o tom večer informoval predseda katalánskej regionálnej vlády Carles Puigdemont. Podľa jeho slov po útoku bezpečnostné zložky zadržali dvoch podozrivých.