Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. ŽITNÝ: Teroristické útoky ako v Paríži budú pribúdať

Milan Žitný Foto: Facebook Milan Žitný

Dráma na Champs-Elysées sa odohrala v čase, keď sa v štúdiu televízie France 2 konala posledná debata všetkých 11 kandidátov.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Podobné teroristické útoky ako bol štvrtkový (20.4.) v Paríži, budú len pribúdať. Domnieva sa slovenský bezpečnostný expert Milan Žitný. "Stále častejšie opakovanie teroristických útokov v Európe v kratších a kratších intervaloch akoby smerovali do štádia, v ktorom si cynicky zvykneme možno aj na prognózy, ako ich poznáme z predpovedí počasia - 'Na dnes je predpoveď vyššej pravdepodobnosti teroristických útokov v okolí parížskeho Louvru, berlínskej Brandenburskej brány, moskovskej stanice metra Kijevskaja... Odhadovaný počet obetí do niekoľkých desiatok...' A potom podobne, ako zvykneme hundrať na nepresné predpovede počasia, budeme hundrať ja na predpovede útokov," vyslovil svoj názor Žitný.

"Príčiny súčasných teroristických útokov z ideologických dielní islamistického prostredia sú už dávno viac než dostatočne známe, len politici nevedia, nechcú alebo sa jednoducho boja k tomu postaviť poctivo a zmeniť prístup k zákernému fenoménu od pasívneho k aktívnemu. Kým sa tak nestane a kým verejnosť sama nevyvinie na politikov enormne silný tlak, aby sa zobudili a začali ofenzívne konať, a nielen čakať, aby si potom mohli nacvičenými frázami navzájom kondolovať, dovtedy to nebudú politické kruhy vnímať ako akútnu hrozbu. Vyššie načrtnutý model, ktorý je zatiaľ len grotesknou nadsádzkou, pritiahnutou za vlasy, nemusí byť potom až taký nereálny," dodal Žitný.

Francúzsky prezident Francois Hollande zvolal na dnešné ráno do Elyzejského paláca v Paríži členov rady obrany štátu. Súvisí to so štvrtkovým útokom na parížskej triede Champs-Elysées, kde doposiaľ neidentifikovaný muž spustil paľbu na stojace policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného policajta usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.