Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

I. Macejková sa nebude vyjadrovať k trestnému oznámeniu Š. Harabina

Ivetta Macejková Foto: TASR/Milan Kapusta

Harabin podal trestné oznámenie s tým, že traja sudcovia sú podozriví zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Košice 5. marca (TASR) - Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková sa nebude ďalej vyjadrovať k trestnému oznámeniu predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na trojicu ústavných sudcov Juraja Horvátha, Sergeja Kohuta a Ladislava Orosza. Poukazuje pritom na to, že nie je len predsedníčkou, ale aj riadnou členkou pléna ÚS SR.

Štefan Harabin podal trestné oznámenie s tým, že traja sudcovia sú podozriví zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podľa Macejkovej je vzhľadom na okolnosti možné predpokladať, že príslušný orgán požiada Ústavný súd SR o súhlas na trestné stíhanie trojice sudcov. Predsedníčka súdu pritom pripomína, že podľa ústavy "súhlas na trestné stíhanie sudcu ústavného súdu alebo na jeho vzatie do väzby dáva ústavný súd".

Štefan Harabin
Foto: TASR/František Iván
Podľa zákona o organizácii ÚS SR, konaní pred ním a postavení jeho sudcov "sudcu nemožno stíhať ani ho vziať do väzby bez súhlasu ústavného súdu". Ak ústavný súd súhlas odoprie, trestné stíhanie sudcu alebo jeho vzatie do väzby je počas trvania jeho funkcie vylúčené, v takom prípade premlčacia lehota počas ďalšieho výkonu funkcie neplynie. Ak príslušný orgán oznámi predsedovi ústavného súdu, že žiada ústavný súd o vydanie súhlasu na trestné stíhanie alebo na vzatie do väzby sudcu, sudcu podľa osobitného predpisu alebo generálneho prokurátora SR, predseda ústavného súdu zvolá bez zbytočného odkladu plénum ústavného súdu. Plénum ústavného súdu prerokuje a rozhodne o žiadosti príslušného orgánu, pričom umožní osobe, ktorej sa žiadosť týka, vyjadriť sa o veci. Ak sa žiadosť týka sudcu, ten nehlasuje.

"Vzhľadom na to, že nie som len predsedníčkou Ústavného súdu SR, ale aj riadnou členkou pléna Ústavného súdu SR, nebudem sa k predmetnej veci ďalej vyjadrovať," uviedla dnes pre TASR Macejková.