Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Macejková očakáva v roku 2015 ďalšie zvýšenie počtu podaní

Ivetta Macejková Foto: TASR/Milan Kapusta

V tomto roku ÚS SR okrem iného historicky prvýkrát rozhodoval o návrhu prezidenta SR na začatie konania o súlade predmetu referenda s Ústavou SR.

Košice 29. decembra (TASR) – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková očakáva v roku 2015 ďalší nárast počtu sťažností a návrhov podaných Ústavnému súdu. „Nič nenasvedčuje tomu, že by počet návrhov a sťažností mal byť nižší ako doteraz. Práve naopak, reálnejšia sa zdá byť tendencia ich stúpajúceho počtu,“ uviedla pre TASR.

V končiacom sa roku 2014 prišlo na ÚS vyše 16.900 podaní. Z hľadiska práce ÚS bude podľa Macejkovej dôležité hneď v prvých dvoch mesiacoch nového roka rozhodnúť o volebných sťažnostiach namietajúcich neústavnosť a nezákonnosť novembrových komunálnych volieb. „Pred nami sú aj iné dôležité rozhodnutia, napríklad vo veci súladu tzv. zákona o hmotnej núdzi, zákona o tzv. bezpečnostných previerkach sudcov, zákona o dani z príjmov, zákona o sociálnom poistení, zákona o poľovníctve a iných. Predpokladám, že z hľadiska rozhodovacej činnosti bude rok 2015 minimálne porovnateľný, ak nie náročnejší ako rok 2014,“ konštatovala Macejková.

Doplnila, že Kancelária Ústavného súdu SR sa zapojila do europrojektov (OPIS I a OPIS II), ktoré majú prispieť k elektronizácii služieb a digitalizácii dokumentov kancelárie. Cieľom je priblížiť činnosť Ústavného súdu účastníkom konaní vedených na ÚS a ich právnym zástupcom, ale aj tej časti verejnosti, ktorá nevystupuje v jednotlivých konaniach ako účastník, no rozhodnutia ÚS sa jej z rôznych dôvodov dotýkajú.

Niektoré časti týchto projektov sa v roku 2015 dostanú do svojich záverečných fáz. „Verím, že sa nám podarí zrealizovať aj projekt elektronizácie knižnice a elektronickej podateľne, že budeme pokračovať v tradícii organizovania medzinárodnej konferencie (IV. ústavné dni), že budeme ďalej úspešne pokračovať v rozvoji bilaterálnych vzťahov s ostatnými ústavnými súdmi a že sa nám podarí vytvoriť novú tradíciu sprístupnenia areálu Ústavného súdu širokej verejnosti v podobe pripravovaného Dňa otvorených dverí,“ priblížila Macejková.

Narastajúci počet podaní na ÚS za ostatné roky podľa nej znateľne ovplyvňuje nároky na rozhodovaciu činnosť ústavných sudcov, ako aj dĺžku konania pred Ústavným súdom. Tá sa preto predlžuje – v roku 2011 to bolo 86 dní, v roku 2012 – 103 dní, v roku 2013 – 187 dní a v roku 2014 – 250 dní. Kladie to tiež požiadavky na personálne, materiálne a technické zabezpečenie Kancelárie Ústavného súdu SR.

„Okrem už spomínaného vysokého počtu sťažností a návrhov sa Ústavný súd musel v roku 2014 vysporiadať so situáciou, keď od júla 2014 pracuje s počtom 11 sudcov, teda nie v kompletnom zložení 13 sudcov, po tom, ako prezident Slovenskej republiky nevymenoval dvoch sudcov. Z toho vyplýva, že Ústavný súd toho času pracuje iba v troch senátoch, nie štyroch,“ dodala Macejková.

V tomto roku ÚS SR okrem iného historicky prvýkrát rozhodoval o návrhu prezidenta SR na začatie konania o súlade predmetu referenda s Ústavou SR. Plénum súdu napokon „odsúhlasilo“ tri zo štyroch referendových otázok o ochrane rodiny z petície občanov. Podľa šéfky ÚS išlo o mimoriadne náročné a mediálne ostro sledované rozhodovanie, ktoré bolo navyše potrebné dosiahnuť v lehote 60 dní.