Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MAĎARIČ: Financovanie cirkví treba uzavrieť legislatívnou zmenou

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister kultúry považuje pôsobenie cirkví v spoločnosti za nenahraditeľné.

Bratislava 5. januára (TASR) – Debatu o financovaní cirkví treba podľa ministra kultúry Mareka Maďariča solídne uzavrieť v budúcom období nejakou legislatívnou zmenou. Súčasná vláda si v programovom vyhlásení stanovila viesť odbornú diskusiu na túto tému, s cieľom nájsť spravodlivejší spôsob ich financovania.

"Cieľom bolo zistiť, aký je stav. Dnes vieme, že rozhodujúce cirkvi na Slovensku veľmi jednoznačne odmietli cestu asignovanej dane. Preferujú zachovanie súčasného stavu, ale pripúšťajú istú modifikáciu,"
ozrejmil v rozhovore pre TASR.

Okrem toho ich požiadal o informácie o stave ich majetku, to však niektoré z nich neboli ochotné deklarovať. Ako poznamenal, najmä katolícka cirkev pri diskusiách o zmene financovania otvárala otázku ďalších reštitúcií. "Vracanie majetku cirkvám je však definitívne uzavretá záležitosť," podčiarkol Maďarič.

Nakoniec sa z troch možných alternatív - zavedenie daňovej asignácie, zavedenie príspevkov v závislosti od počtu ich členov a ponechanie systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu - dospelo k tretiemu, teda aktuálnemu modelu, ktorý by prešiel modifikáciou. "Musíme tomu dať nejaké pravidlá, či už potvrdiť súčasné, alebo ich zmeniť. Diskusia, ktorú sme viedli, vytvorila predpoklady na to, aby sa to v ďalšom období vyriešilo," poznamenal minister s tým, že v tejto oblasti nemožno čakať veľkú revolúciu či už z toho hľadiska, že im štát už nebude vôbec prispievať, alebo že sa im, naopak, aktuálna suma rapídne zvýši.

Maďarič považuje pôsobenie cirkví v spoločnosti za nenahraditeľné, preto si myslí, že by mali dostávať nejakú čiastku zo štátneho rozpočtu. Na budúci rok je pre cirkvi a náboženské spoločnosti vyčlenených 38.894.199 eur. Tie pôjdu nielen na platy a odvody duchovných, ale aj na prevádzku ústredí (biskupských úradov) a domovov dôchodcov pre kňazov.

"Som presvedčený o tom, že to nie je téma, ktorou by spoločnosť autenticky žila. Na druhej strane, keď sa už diskusia otvorila na rôznych úrovniach, tak to musíme v pokojnom konsenzuálnom duchu vyriešiť," uzavrel minister.